Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че САЩ имали "други варианти", ако дипломацията се провали по отношение на ядрената програма на Иран, докато неговият израелски колега, който му гостува, запази правото да се използва сила, информират "Франс прес" и "Ройтерс".

Блинкън каза пред репортери, че се надявал на успеха на преговорите с Иран, но "пистата, която ни остава да използваме, става все по-кратка и по-кратка".

Визирайки заплахата на израелския външен министър Яир Лапид да се използва сила, Блинкън подчерта, без да уточнява: "Готови сме да се обърнем към други варианти, ако Иран не промени курса си."

ЕС работи по възобновяване на преговорите с Иран по ядрената сделка

ЕС работи по възобновяване на преговорите с Иран по ядрената сделка

Високопоставен представител на ЕС ще посети Техеран...

От своя страна специалният пратеник на САЩ за Иран Роб Мали предупреди, че Вашингтон е готов да обмисли всички варианти, ако Иран не желае да се върне към ограниченията на ядреното споразумение от 2015 г..

"Ние ще бъдем готови да се приспособим към различна реалност, в която трябва да боравим с всички варианти за справяне с ядрената програма на Иран, ако той не е готов да се върне в ограниченията" на ядреното споразумение от 2015 г. на Техеран с шестте световни сили, предупреди и той по време на виртуална поява в мозъчен тръст във Вашингтон.

В редки публични коментари Мали възприе по-принудителна реторическа позиция към Техеран, ако той не желае да възобнови спазването на споразумението, съгласно което Иран се съгласи да ограничи програмата си за обогатяване на уран, което е възможен път към делящ се материал за ядрено оръжие, в замяна за смекчаването на санкциите.

Иран вече притежава 120 кг обогатен уран

Иран вече притежава 120 кг обогатен уран

Много над нивото, договорено в сделката със световните сили през 2015 г.,

Наред с други неща, Мали увери, че САЩ и Израел, които по-рано са удряли и иракски, и сирийски ядрени обекти, са обединени в противопоставянето си на Иран да разработи ядрено оръжие, и говори за прилагане на американските санкции, целящи да попречат на Иран да продава петрола си в чужбина.

"Налице е всяка възможност Иран да избере различен път и ние трябва да се координираме с Израел и други партньори в региона. Ще пътувам до Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар само след няколко дни, за да да говорим за усилията да се върнем към ядреното споразумение и какви варианти имаме да контролираме ядрената програма на Иран, ако не можем да постигнем тази цел", посочи Мали.

САЩ готови за действия, ако ядрената дипломация с Иран се провали

САЩ готови за действия, ако ядрената дипломация с Иран се провали

Дали това включва военни действия, в САЩ коментират, че "ще бъдем готови да вземем необходимите мерки"