Висши американски служители са подготвени да уверят израелските си колеги във вторник, че администрацията на Байдън остава ангажирана с дипломацията с Иран, но ако е необходимо, ще бъде готова да предприеме "други пътища", за да гарантира, че Техеран няма да се сдобие с ядрено оръжие, коментира високопоставен американски служител, цитиран от "Ройтерс".  

Посещението във Вашингтон от израелския съветник по национална сигурност Еял Хулата ще позволи на двамата съюзници да споделят разузнавателни данни и да разработят "базова оценка" докъде е стигнала ядрената програма на Техеран, каза служителят.

Съгласно споразумение от 2015 г. Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, възможен път към ядрените оръжия, в замяна на отмяна на икономическите санкции, но след това САЩ с президента Доналд Тръмп се отказа от сделката през 2018 г. и израелското правителство се противопоставя на усилията на САЩ да я съживят.

Бенет: Израел няма да позволи на Иран ядрено оръжие

Бенет: Израел няма да позволи на Иран ядрено оръжие

Той използва случая, за да благодари на стари и нови съюзници, че застават до еврейската държава

Американските експерти смятат, че времето, необходимо на Иран за постигане на "ядрен пробив" - достатъчно обогатен уран за изграждане на ядрена бомба - "е преминало от около 12 месеца до период от около няколко месеца", откакто Тръмп се изтегли от пакта, коментира длъжностното лице, говорейки при условие за анонимност.

"Очевидно това е доста тревожно", каза служителят пред репортери преди разговорите на Хулата със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Иран постоянно отрича, че разработва ядрени оръжия. Повтаряйки коментарите на президента Джо Байдън на среща в Белия дом с Израелският премиер Нафтали Бенет през август, американският представител заяви: "Разбира се, ние оставаме ангажирани с дипломатически път". "Но очевидно, ако това не работи, има други пътища, които трябва да се преследва, и ние сме напълно ангажирани да гарантираме, че Иран никога няма да разработи ядрено оръжие."

На въпрос какви действия се обмислят и дали това включва военни действия, служителят отговори, че "ще бъдем готови да вземем необходимите мерки", но не уточни подробно. Длъжностното лице заяви, че Иран "изпраща индикации на редица страни, че се готвят да се върнат във Виена", където САЩ и Иран проведоха непреки преговори по-рано тази година.

Сигнализирайки, че пречките остават, външният министър на Иран заяви в събота, че САЩ трябва първо да освободят 10 милиарда долара от замразените средства на Техеран в знак на добра воля, нещо, което администрацията на Байдън не прояви желание да направи.

Бенет, крайно десен политик, който сложи край на 12-годишния мандат на Бенямин Нетаняху като премиер през юни, даде да се разбере, че иска Байдън да затвърди позицията си срещу Иран, главен регионален враг на Израел.

Съществува и несъгласие относно противопоставянето на Байдън на по-нататъшното разширяване на еврейските селища в окупираните земи, които палестинците искат за бъдеща държава.

На въпрос дали въпросът ще бъде част от разговорите във вторник, американският представител каза, че Израел е наясно с мнението на администрацията на САЩ за необходимостта да се въздържа от действия, които биха могли да се разглеждат като провокативни и да подкопаят усилията за постигане на решение за две държави между Израел и палестинците.

Германия попари Иран за  ядрените преговори - не разрешава нови условия

Германия попари Иран за ядрените преговори - не разрешава нови условия

Техеран поиска САЩ да размразят ирански активи за 10 млрд. долара