Съединените щати в четвъртък приветстваха доклада на ООН, в който се казва, че Китай може да е извършил престъпления срещу човечеството в Синцзян срещу уйгури и други етнически групи, съобщи "Ройтерс".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че докладът описва "ужасяващото отношение" на Китай към етническите и религиозни малцинствени групи.

"Този ​​доклад задълбочава и потвърждава нашата сериозна загриженост по отношение на продължаващия геноцид и престъпления срещу човечеството, които правителствените власти на КНР извършват срещу уйгури, които са предимно мюсюлмани, и членове на други етнически и религиозни малцинствени групи в Синдзян", каза Блинкън.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд коментира отделно, че Съединените щати ще работят със съюзници и партньори, за да поискат край на злоупотребите от Китай.

За пореден път САЩ коментират човешките права в Китай, което е повод за напрежение между държавите. 

Сериозно нарушаване на човешките права в китайския Синцзян, алармира ООН

Сериозно нарушаване на човешките права в китайския Синцзян, алармира ООН

От Китай коментират, че става дума за невярна информация и за фарс, планиран от Съединените щати.

"Изключително важно е пълният състав на Съвета по правата на човека да има възможност да обсъди официално констатациите от този доклад възможно най-скоро и извършителите на тези зверства да бъдат подведени под отговорност", каза тя в изявление.

Китай категорично отрече всякакви злоупотреби в Синцзян и издаде отговор от 131 страници на доклада на ООН от 48 страници, наричайки го "напълно незаконен и нищожен". Китайските власти първоначално отрекоха съществуването на лагери за задържане, но по-късно признаха, че правителството е създало "центрове за професионално обучение", необходими за ограничаване на това, което според тях е тероризъм, сепаратизъм и религиозен радикализъм в Синдзян.

Байдън притисна Дзинпин за експанзията на Китай и човешките права на първия им разговор

Байдън притисна Дзинпин за експанзията на Китай и човешките права на първия им разговор

Си предупредил Байдън да избегнат конфронтация

Припомняме, че в сряда върховният комисариат на ООН по човешките права публикува доклад за спазването на правата на човека в китайския Синцзян-Уйгурски автономен район.

Мандатът на върховната комисарка на ООН по правата на човека Мишел Бачелет изтече на 31 август, а тя бе обещала да публикува доклад за човешките права в Синцзян преди изтичането му.

Докладът бе посрещнат с голямо внимание, защото от доста време се твърди, че Китай накърнява правата на уйгурите.

Бачелет заяви, че макар и да продължава да води диалог с Китай, не може да си затваря очите и да толерира накърнените човешки права.

В доклада се казва: "Много е вероятно в китайския автономен район Синцзян-Уйгур да са били извършвани престъпления срещу човечеството.

Срещу представители на уйгурската общност и на други групи, преобладаващо мюсюлмански, са били извършвани престъпления като произволно и дискриминационно задържане.

Ето защо ООН призовава международната общност да предприеме спешно действия във връзка с твърденията, че в Синцзян са били извършвани мъчения и дори сексуално насилие."

От Върховния комисариат на ООН по правата на човека обръщат внимание в доклада си и на твърдения за принудително подлагане на медицински практики и за задържания при лоши условия.