Джо Байдън потвърди твърдата позиция на САЩ към Китай относно нарушаването на човешките права и регионалната експанзия по време на първия телефонен разговор със Си Дзинпин, откакто пое властта, пише "Гардиън".

Си от своя страна защити политиките на Китай като въпроси, свързани със суверенитета на азиатския гигант, но предупреди американския лидер една конфронтация между двете държави ще доведе до "катастрофа". Китайският лидер призова двете страни да подновят употребата на средства за избягване на вземането на погрешни решения.

Байдън въведе санции срещу извършителите на преврата в Мианмар

Байдън въведе санции срещу извършителите на преврата в Мианмар

Запорирани са авоари...

Часове преди разговора бе съобщено, че Байдън създава специален екип към Пентагона за Китай и висш представител на Държавния департамент се срещна лично с представител на Тайван в САЩ.

Подкрепата на САЩ за Тайван е един от най-деликатните въпроси в китайско-американските отношения. Казусът бе повдигнат от Байдън по време на разговора.

Администрацията на Байдън иска екстрадиция на Асандж

Администрацията на Байдън иска екстрадиция на Асандж

САЩ ще оспорва решението на британския съд

"Днес разговарях с президента Си, за да отправя добри пожелания към китайския народ за Лунната нова година. Също изразих тревогата си за икономическите практики на Пекин, нарушаването на човешките права и оказвания натиск върху Тайван. Казах му, че ще работя с Китай, когато е в полза за американския народ", обяви Байдън.

В съобщение Белият дом обяви, че Байдън също е повдигнал въпроса за действията на Китай в Хонконг и нарушаването на правата на човека в Синдзян, както и за "все по-агресивните действия в региона". Те също са обсъдили световното обществено здравеопазване, климатичните промени и предотвратяване разпространението на оръжия за масово унищожение, подчертават от Белия дом.

Байдън предвижда екстремна конкуренция с Китай, но не и конфликт

Байдън предвижда екстремна конкуренция с Китай, но не и конфликт

Той е много твърд

"Синхуа" информира, че двамата лидери са се поздравили по случай Китайската нова година и са провели задълбочен разговор за двустранните отношения и по големи международни и регионални проблеми. Си също е предупредил Байдън да действа предпазливо що се отнася до Хонконг и Синдзян, които според него са "вътрешни въпроси", засягащи териториалната цялост на Китай. Си е повторил, че сътрудничеството е "единственият правилен избор" и двете страни трябва да уредят споровете по конструктивен начин.

Сътрудничеството може да помогне на двете държави и на света да постигнат големи неща, докато конфронтация определено ще доведе до катастрофа, предупредил китайският лидер, според отделна информация, публикувана от South China Morning Post.

Новият специален екип на Пентагона за Китай е от 15 души, воден от военния министър Лойд Остин. Групата ще направи преглед на американската национална сигурност и военната стратегия по отношение на Китай.

Байдън отвърна на Иран: САЩ няма първи да отменят санкциите

Байдън отвърна на Иран: САЩ няма първи да отменят санкциите

Докато Техеран не спре програмата за обогатяване на уран

Администрацията на Байдън обеща да продължи солидно да подкрепя Тайван.