Съединените щати приветстват изявлението на прессекретариата на Румен Радев, в което се признава, че полуостров Крим е украински и се казва, че България подкрепя териториалната цялост на Украйна.

"Приветстваме уточняващото изявление на президента Радев днес, в което той потвърждава подкрепата на България за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. И ясно посочва, че Крим принадлежи на Украйна.", заяви на редовен брифинг говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

"САЩ, Г-7, Европейският съюз, НАТО - ясно и единно заемаме позиция, че, въпреки опитa за анексия от страна на Русия и продължаващата окупация, Крим е Украйна. Всички ние, включително България, декларирахме на среща на Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и не признаваме и няма да признаем руските усилия да се легитимизира окупацията на полуострова." - подчерта Прайс.

По-рано днес американското посолство у нас разпространи изявление, в което се посочва, че САЩ са дълбоко загрижени от изявленията на президента на България Румен Радев, в които в предизборния дебат на 18 ноември определи Крим като "руски".

В разпространения от президентството текст се казва, че "от юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост". В днешната редакция позицията на президента Радев е, че "в момента" Крим "се контролира от Русия".

Радев с официална позиция за Крим

Радев с официална позиция за Крим

Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация

Напомняме, в телевизионния дебат той определи полуострова безусловно като руски. "В момента е руски, какъв да е?" - заяви той в отговор на въпрос, зададен от опонента му Анастас Герджиков.

По-рано, по повод на изказването на Радев, Европейската комисия също подчерта, че Крим е украински. Посланикът ни в Киев беше извикан във външното министерство на Украйна, за да даде обяснения за твърдението на българския президент. До днес обаче от офиса на Радев липсваше реакция по отношение на загрижеността и недоволството на партньорите ни.

ЕК: Крим е украински! – по повод на думите на Радев, че полуостровът е руски

ЕК: Крим е украински! – по повод на думите на Радев, че полуостровът е руски

Киев поиска от Радев опровержение…