Във връзка с отправени въпроси от медии, свързани с интерпретации на думи на президента Румен Радев от предизборния дебат на 18 ноември 2021 г. относно позицията му по въпроса за Крим, прессекретариатът на държавния глава информира, че той нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право.

От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, "в момента" Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път, пояни Радев.

Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта.

От Американското посолство се загрижиха от думите на Радев, че Крим е руски

От Американското посолство се загрижиха от думите на Радев, че Крим е руски

САЩ, Г-7, ЕС и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, пишат те

Припомняме, по време на дебата с Анастас Герджиков преди втория тур на президентските избори на въпроса: "Не разбрах чий е Крим?", Радев отговори, че сега Крим е руски. Като реакция след това Украйна привика на разговор българския посланик в Киев.

Самите думи на Радев предизвикаха остра реакция, но и спекулации у нас като част от предизборната кампания. 

Кримският полуостров е част от територията на Украйна, но през февруари 2014 година е окупиран от Русия, която на 18 март го обявява за анексиран след проведен референдум на територията. Западните държави, ЕС включително и НАТО не признават акта за законен.