Министерството на външните работи на Украйна извика българския посланик в Киев заради изказването на президента Румен Радев, че Крим е на Русия, съобщава БГНЕС.

В съобщение на украинското МВнР се посочва, че днес българският ни посланик Костадин Коджабашев е бил поканен в украинското ведомство и украинската страна му е предала позицията на Киев относно "некоректното и неприемливо изявление" на президента по отношение на Крим по време на вчерашните предизборни телевизионни дебати.

Подчертано бе, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и са в рязък дисонанс с официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международнопризнати граници, пише още в позицията.

България твърдо подкрепя Украйна и е загрижена за милитаризацията на Черно море

България твърдо подкрепя Украйна и е загрижена за милитаризацията на Черно море

МВнР: Деокупацията на Крим и регулирането на конфликта в Източна Украйна трябва да са високо в международния дневен ред

От МВнР на Украйна заявяват, че очакват Радев да коригира вчерашното си изявление.

От своя страна посланик Костадин Коджабашев е уверил украинската страна в "непоколебимата подкрепа на България за териториалната цялост на Украйна, за статута на Крим като неразделна част от територията на страната и за усилията за деокупация на полуострова, в частност с помощта на участието на България в Кримската платформа".

Повод за позицията на Киев са следните реплики от дебата:

Румен Радев: "Във външната политика е изключително важно да има прагматизъм. Санкциите, които бяха наложени в резултат на Крим и на Украйна, не дават резултат. Колко години оттогава ние нямаме промяна в поведението".

Анастас Герджиков: "Не чух чий е Крим, но общо взето отговорихте нещо".

Румен Радев: "Крим е руски, какъв да е?".

Зеленски обяви началото на "обратното броене до освобождението на Крим"

Зеленски обяви началото на "обратното броене до освобождението на Крим"

Обеща да направи всичко възможно за възвръщането на полуострова