Часове след изборната победа на президентския вот за Румен Радев, от американското посолство в България написаха на своята фейсбук страница, че са: "дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като "руски".

Повод за становището им е репликата на президента Румен Радев по време на дебата с Анастас Герджиков преди втория тур на президентските избори. Тогава на въпроса: "Не разбрах чий е Крим?", Радев отговори, че сега Крим е руски. Като реакция след това Украйна привика на разговор българския посланик в Киев.

През 2014 г. след референдум Русия анексира полуостров Крим от Украйна. Тогава с договор Русия обяви Севастопол и Крим за част от своята територия. 

"Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински. Всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова. През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София", се казва в позиция на дипломатическата мисия в София.