"Няма никаква драма. Въпросът е абсолютно ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на международното право, но, както казах снощи, има реалности в политиката и в момента Крим е руски". Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев, цитиран от bTV. Думите му са по повод настояването на Украйна държавният ни глава да коригира вчерашното си изказване, че Крим е на Русия.

По-рано днес Киев привика българския посланик в страната заради "некоректното и неприемливо изявление" на президента по отношение на Крим по време на вчерашните предизборни телевизионни дебати.

От пресцентъра на ИК, издигнал Анастас Герджиков за президент разпространиха коментар по темата на номинираната за вицепрезидент Невяна Митева. По думите й това е "абсолютен гаф на действащия президент", с който сме се прочули по света. Митева се разграничава категорично от нея, а като добруджанка няма как да приема анексирането на територия.

Украйна привика посланика ни заради думите на Радев, че Крим е руски

Украйна привика посланика ни заради думите на Радев, че Крим е руски

Киев настоява Радев да коригира "некоректното си и неприемливо" изявление

В Пловдив Радев подчерта още, че отношенията ни с Турция са важни.

"Турция е важен съсед, партньор и приятел, но отношенията ни, както винаги съм подчертавал на нашите срещи с президента Ердоган, трябва да се основават на равноправие и уважение. Всяка една държавна намеса в изборите на друга държава е недопустима", категоричен бе той и допълни, че в момента се проверяват всички факти за такава намеса.

Припомняме, още преди изборите на 14 ноември 2021 г. от ВМРО предупредиха, че в Турция има клип, който призовава за гласуване за определена партия на българските избори.

Преди балотажа за президент на България служебният вътрешен министър Бойко Рашков на пресконференция направи преглед на печата от турски медии, където се призовава за гласуване за определена политическа сила.

Часове по-късно на среща в МВнР с турския посланик призоваха Турция да не се меси в изборите в България.

Вечерта в Анкара бе привикан българският посланик в Турция с обяснението, че южната ни съседка не се месела в нашите избори.

Рашков не помни такъв интерес към изборите в Турция

Рашков не помни такъв интерес към изборите в Турция

МВР не можело да отиде в Турция да контролира честността на вота