Министерството на отбраната на САЩ обяви, че е одобрило продажбата на 60 хеликоптера CH-47F Chinook и съпътстващо оборудване на стойност 8,5 млрд. долара на германското правителство.

"Тази предложена продажба ще подкрепи външната политика и националната сигурност на Съединените щати, като подобри сигурността на съюзник на НАТО, който е важна сила за политическата и икономическата стабилност в Европа", се казва в изявлението на Пентагона.

Министерството потвърди, че главният изпълнител на продажбата ще бъде Boeing Helicopter Company.

Chinook е основният тежкотоварен хеликоптер на армията, който се използва за транспортиране на войски и оборудване и беше добре познат по време на войните в Афганистан и Ирак. Chinook бяха вертолетите, използвани за евакуация на персонала на американското посолство от Судан през април.

Продажбата има за цел да повиши военния капацитет на Германия в областта на тежкотоварните превози и да "възпре регионалните заплахи", заявиха от министерството. Не се предвижда хеликоптерите да бъдат използвани в Украйна.

Одобрението идва в момент, когато войната в Украйна продължава да натоварва военните запаси на западните държави, но не е пряко свързано с конфликта.