Съединените щати се стремят към продажба на танкове и оръжия на стойност над 2 млрд. долара на Тайван, коментират четирима души, запознати с преговорите, съобщава "Ройтерс".

Неофициално известие за предложената продажба е изпратено на Конгреса на САЩ. Потенциалната продажба включва 108 танка General Dynamics M1A2 Abrams на стойност около 2 млрд. долара, както и противотанкови и противовъздушни боеприпаси.

Тайван се интересува от обновяването на съществуващия си американски инвентар за бойни танкове, който включва танкове M60 Patton.

Пентагонът следва върховенството на закона, не търси конфликт с Китай

Пентагонът следва върховенството на закона, не търси конфликт с Китай

Относно доказателства и класифицирана информация за Иран е нужно още време

Съединените щати са основният доставчик на оръжие за Тайван, който Китай смята за свой и никога не се е отказвал от използването на сила, за да си върне острова.

Тайванският президент Цай Инг-уен обясни през март, че САЩ отговарят положително на молбите на Тайпе за нови продажби на оръжия, за да укрепят защитата си в условията на натиск от Китай. Китай и Съединените щати са въвлечени в ожесточена търговска война, като сблъсъците за Тайван и Южнокитайско море изострят напрежението.

Говорител на Държавния департамент, който наблюдава чуждестранните военни продажби, заяви, че правителството на САЩ не коментира или потвърждава потенциални или предстоящи продажби или прехвърляне на оръжия преди официалното им уведомяване на Конгреса.

Известието за Конгреса включва различни противотанкови боеприпаси, включително 409 ракети Javelin на стойност 129 милиона долара. В уведомленията също са включени 1240 противотанкови ракети TOW на стойност 299 милиона долара и други 250 ракети Stinger, които струват до 223 милиона долара, които често се използват за преносими противовъздушни оръжейни системи.

Министерството на отбраната на Тайван потвърди, че е поискало тези оръжия. Американският ангажимент за предоставяне на оръжия за самозащита помага на военните от Тайван да повишават бойните си способности, консолидира Тайван и САЩ, и сигурността на Тайван, се казва в изявление на министерството.

САЩ си играят с огъня с подкрепата за Тайван

САЩ си играят с огъня с подкрепата за Тайван

Опитват да контролират Китай, самозаблуждават се, коментира китайското министерство на отбраната

Администрацията на САЩ при Тръмп извърши дългоочаквана реформа на американската политика за износ на оръжие през 2018 г., насочена към разширяване на продажбите за съюзници, като заяви, че това ще укрепи американската отбранителна промишленост и ще създаде работни места у дома.

Търговският съветник на Тръмп Питър Наваро е един от архитектите в администрацията на тази политика. Наваро пише за възможната продажба на танкове на Тайван през март в Ню Йорк Таймс преди президентско пътуване до Охайо, където се произвеждат.

Нормално американската армия получава само по един танк от фабриката на месец, коментира главният изпълнителен директор на General Dynamics Фиби Новакович по време на конференция с инвеститори през април, но допълва, че "ще пускаме 30 танка на месец до края на тази година", отчасти заради международните поръчки.

Пентагонът: Милитаризацията на Китай в Южнокитайско море е прекалена

Пентагонът: Милитаризацията на Китай в Южнокитайско море е прекалена

Той отбеляза, че в събота ще обърне внимание на лошото поведение на Китай в реч

Пентагонът обяви миналата седмица, че ще продаде 34 безпилотни самолета от Boeing, на правителствата на Малайзия, Индонезия, Филипините и Виетнам за 47 милиона долара.

Дроновете ще осигурят по-големи способности за събиране на разузнавателни данни, потенциално ограничавайки китайската дейност в региона.

Министърът на отбраната на Китай предупреди САЩ в диалога "Шангри-Ла" в Сингапур миналия уикенд да не се намесва в спорове за Тайван и Южнокитайско море.

Действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви на срещата, че няма повече да "стъпват на пръсти" около поведението на Китай в Азия.

САЩ, Япония, Индия и Филипините предизвикват Китай с учения в Южнокитайско море

САЩ, Япония, Индия и Филипините предизвикват Китай с учения в Южнокитайско море

Япония изпрати един от двата си големи самолетоносача - "Изумо"