Новосформираните космически сили на САЩ разполагат войски на Арабския полуостров, пише "Асошиейтед прес".

Космическите сили вече разполагат с ескадрила от 20 летци, разположени в катарската авиобаза "Ал Удейд" в първото си разполагане в чужбина. Силите, за създаването на които настояваше президентът Доналд Тръмп, представляват шестия клон на американската армия и първата нова военна служба от създаването на военновъздушните сили през 1947 г.

Това предизвика скептицизъм в Конгреса на САЩ, сатира на Netflix и със своето невероятно подобно лого, "Стар трек" шеги за междугалактически битки.

Тръмп създаде космически войски

Тръмп създаде космически войски

САЩ имат нов военен бюджет за 2020 година

Възможно е бъдещите войни да се водят в космическото пространство, но Арабската пустиня вече е видяла това, което военните експерти наричат ​​първата в света "космическа война" - операцията "Пустинна буря" през 1991 г. за изтласкване на иракските сили от Кувейт. Днес САЩ са изправени пред нови заплахи в региона от ракетната програма на Иран и опитите за заглушаване, хакване и заслепяване на сателити.

"Започваме да виждаме други страни, които са изключително агресивни в подготовката за разширяване на конфликта в космоса", коментира полковник Тод Бенсън, директор на войските на космическите сили в "Ал Удейд", като допълва: "Трябва да можем да се конкурираме и отбраняваме и защитаваме всички наши национални интереси."

На церемония по полагане на клетва по-рано този месец в "Ал Удейд", 20 военнослужещи от военновъздушните сили, обградени от американски знамена и огромни сателити, влязоха в космическите сили. Скоро още няколко ще се присъединят към подразделението на "основни космически оператори", които ще управляват сателити, ще проследяват маневри на врага и ще се опитват да избегнат конфликти в космоса.

"Задачите не са нови и хората не са непременно нови", каза Бенсън.

Китай е срещу космическите сили на САЩ

Китай е срещу космическите сили на САЩ

"Подкопават глобалния стратегически баланс и стабилност и са пряка заплаха за мира"

Това тревожи някои американски конгресмени и сенатори, които гледат на космическите сили с прогнозната си сила от 16 000 военнослужещи и бюджет за 2021 г. от 15,4 млрд. долара като суетен проект за Тръмп преди президентските избори през ноември.

Притесненията относно въоръжаването на космоса са от десетилетия. Но тъй като космосът става все по-оспорван, военните експерти посочват необходимостта от космически корпус, посветен на защита на американските интереси.

Заплахите от световни конкуренти нарастват след войната в Персийския залив през 1991 г., когато американската армия за първи път разчита на GPS координати, за да каже на войските къде се намират в пустинята, докато изтласкват силите на иракския диктатор Саддам Хюсеин от Кувейт.

Тръмп разкри логото на Космическите сили

Тръмп разкри логото на Космическите сили

Тръмп по-рано подписа закон за преименуването на Космическото командване на ВВС

Бенсън е отказал да назове "агресивните" страни, които неговите летци ще наблюдават и с които потенциално ще се борят. Но решението за разполагане на военнослужещи от космическите сили в "Ал Удейд" следва месеци на ескалиращо напрежение между САЩ и Иран.

Враждебните действия между двете страни, разпалени от едностранното оттегляне на САЩ от ядреното споразумение с Иран, се засилиха през януари, когато американските сили убиха висш ирански генерал. Иран отговори с изстрелване на балистични ракети срещу американски войници в Ирак.

Тази пролет Иранската революционна гвардия изстреля първия си сателит в космоса, разкривайки това, което експертите описват като тайна военна космическа програма. Администрацията на Тръмп наложи санкции на космическата агенция на Иран, обвинявайки я в разработването на балистични ракети под прикритието на гражданска програма за извеждане на сателити в орбита.

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света
Обновена

Еспър: САЩ готви сили срещу Китай и Русия във всяка точка на света

Много страни "искат да са в екипа на САЩ, защото уважава народите и техния суверенитет"

Световните сили с по-модерни космически програми, като Русия и Китай, са постигнали по-заплашителен напредък, твърдят американските власти. Миналия месец министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър предупреди, че Русия и Китай разработват оръжия, които могат да елиминират американските сателити, потенциално да разпръснат опасни отломки из космоса и да парализират мобилните телефони и прогнозите за времето, както и американски безпилотни самолети, изтребители, самолетоносачи и дори контролери за ядрени оръжия.