Федералната прокуратура на САЩ разследва дали настоящи и бивши украински служители са се намесвали незаконно в президентските избори в САЩ през 2020 г., съобщават "Ройтерс" и "Ню Йорк Таймс".

Разследването включва проверка дали украинските служители са използвали Рудолф Джулиани - тогава личен адвокат на бившия президент Доналд Тръмп, за разпространение на заблуждаващи твърдения за настоящия държавен глава Джо Байдън.

Разследването на администрацията на Тръмп, започнало през последните месеци, е под ръководството на федералните прокурори в квартал Бруклин в Ню Йорк. То е отделно от продължаващото разследване на сделките на Джулиани в Украйна.

Установява се дали украинските служители са се опитали да повлияят на изборите на 3 ноември миналата година, разпространявайки твърдения за корупция по отношение на Байдън по редица канали, включително чрез Джулиани.

Джулиани: Байдън е замесен в корупция в Украйна

Джулиани: Байдън е замесен в корупция в Украйна

Напрежение в САЩ

Самият Байдън отрече да е извършвал неправомерни действия.

По информация на американската медия един от разследваните е украинският депутат Андрей Деркач.

По-рано Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Деркач, определяйки го като "активен руски агент в продължение на повече от десетилетие".

Джулиани, който по данни на "Ню Йорк Таймс" не е обвинен в неправомерни действия в това разследване, преди това отрече да представлява украинци.

Порошенко е записвал разговори с Байдън и Кери, а Байдън е управлявал Украйна

Порошенко е записвал разговори с Байдън и Кери, а Байдън е управлявал Украйна

Украински депутат предаде на прокурор записи на разговори между тях

Бизнес отношенията на Джулиани с украинските олигарси по време на службата му като адвокат на Тръмп са обект на разследване от федералните прокурори в Манхатън. През април федералните агенти претърсиха дома и офиса му, изземайки телефони и компютърна техника.

Джулиани отрече обвиненията, а адвокатите му изразиха подозрение, че разследването е политически мотивирано.