Русия и Китай се облагодетелстват от "провокативното поведение" на Северна Корея и не държат Пхенян отговорен за военните му провокации, защото обслужва техните интереси. Това заяви помощник държавния секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение на ядрени оръжия към Държавния департамент на САЩ Елиът Канг.

По време на семинара на Фондацията за защита на демокрациите, Канг отбеляза, че 60-те изстреляни през тази година балистични ракети на Северна Корея "нарушиха поредица от резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват подобни изстрелвания".

Той подчерта, че Китай и Русия, които заедно заемат позицията на постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, редовно възпрепятстват усилията на ООН да се справи с ракетните дейности на Пхенян. Това включва налагане на вето върху проекторезолюция, която по негови думи би засилила настоящия санкционен режим на ООН.

Северна Корея обвини ООН в двоен стандарт за ракетните тестове

Северна Корея обвини ООН в двоен стандарт за ракетните тестове

Сестрата на Ким Чен-ун вижда "тежка политическа провокация"

Северна Корея изстреля безпрецедентен брой балистични ракети тази година. Месеци наред Вашингтон предупреждаваше, че по всяко време Пхенян може да извърши тест на ядрена бомба - първият от 2017 г. насам.

Съединените щати призоваха Съвета за сигурност на ООН единодушно да потърси отговорност от Северна Корея за нейните ракетни тестове, тъй като 15-членният орган беше разделен относно това как да се справи с Пхенян през последните години.

Въпреки че и Китай, и Русия подкрепиха по-строгите санкции след последния ядрен опит на Пхенян през 2017 г., през май те наложиха вето на водения от САЩ натиск за повече санкции от страна на ООН за подновените ракетни изпитания.

КНДР изстреля поредни балистични ракети

КНДР изстреля поредни балистични ракети

След като във вторник Пхенян поиска от Съединените щати и Южна Корея да спрат мащабни военни учения