Руски юридически и физически лица се опитват да използват Турция, за да заобиколят санкциите, наложени от САЩ, ЕС и партньорите след 24 февруари и агресията на Кремъл срещу Украйна.

Това заяви заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо, съобщи АП, позовавайки се на пресслужбата на ведомството.

В телефонен разговор с турския си колега Юнус Елиташ заместник-министърът на финансите на САЩ също подчерта важността на усилията на целия цивилизован свят за въвеждане на нови санкции срещу Русия.

Според Адейемо повече от 30 държави са наложили санкции срещу Москва от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

По данни на украинското разузнаване руските власти и преди са търсили помощ от Турция, за да заобиколят санкциите. Петролът и откриването на банкови сметки са на първо място в списъка. В същото време няма индикации, че Турция ще се съгласи с Русия, тъй като САЩ и ЕС могат да наложат вторични санкции на турските банки и компании за такава подкрепа.

Санкционираните руски олигарси Аркадий и Борис Ротенберг са използвали глобална мрежа от фиктивни компании в Обединеното кралство, за да избегнат санкциите. Чрез мрежата от фирми те купуват произведения на изкуството на стойност милиони долари.