Ръстът на пристигащите от Куба и Никарагуа на границата на САЩ с Мексико през декември доведе до най-големия брой незаконни опити за пресичане на границата, регистриран през който и да е месец от президентството на Джо Байдън. Това съобщиха в петък властите, цитирани от NBC.

Извънредният наплив дойде малко преди Байдън да въведе мерки на 5 януари срещу влизането на кубинци, хаитяни, никарагуанци и венецуелци.

Властите на САЩ са спрели 251 487 пъти мигранти  по мексиканската граница през декември. Това е със 7% повече от 234 896 пъти през ноември и с 40% повече от 179 253 пъти през декември 2021 г., съобщи митническата и гранична служба.

Байдън посети за първи път границата с Мексико

Байдън посети за първи път границата с Мексико

Миналата седмица администрацията на президента разкри нови имиграционни правила

Кубинци са били залавяни близо 43 000 пъти през декември, което е с 23% повече от ноември и повече от пет пъти за същия период на миналата година. Никарагуанците са спрени повече от 35 000 пъти, което е с 3% повече от ноември и повече от два пъти спрямо декември 2021 г.

Още мигранти са спрени и от Еквадор и Перу.

Притокът от Куба и Никарагуа направи Ел Пасо, Тексас, най-натоварения от деветте сектора на граничния патрул на мексиканската граница за трети пореден месец, в седмиците преди посещението на Байдън на 8 януари, първото му посещение на границата като президент.

Броят на пристигналите венецуелци остава далеч под върховете през септември, когато южноамериканската страна беше втората най-голяма националност на границата след мексиканците. През октомври САЩ се съгласиха да приемат до 24 000 венецуелци под хуманитарно условно освобождаване, докато Мексико се съгласи да приеме обратно същия брой, които са влезли в САЩ нелегално и могат да бъдат експулсирани съгласно правило от епохата на пандемията за отказ от права да търсят убежище на основание предотвратяване разпространението на COVID-19.

Байдън каза този месец, че САЩ ще приемат до 30 000 души на месец под хуманитарно условно освобождаване от Куба, Хаити, Никарагуа и Венецуела, позволявайки им да живеят и работят две години, ако кандидатстват онлайн, платят самолетни билети и намерят финансов спонсор. В същото време Мексико се съгласи да приеме обратно същия брой от тези четири държави, които влизат незаконно в САЩ и могат да бъдат отстранени съгласно правилото от ерата на пандемията, известно като дял 42.

САЩ ще приемат по 30 000 мигранти месечно

САЩ ще приемат по 30 000 мигранти месечно

По разширена хуманитарна програма