Съединените щати наложиха санкции на седем души в Западните Балкани, които обвиниха, че представляват "заплаха за регионалната стабилност", съобщава "Ройтерс".

Наказателни санкции са наложени спрямо последния президент на краткотрайния държавен съюз на Сърбия и Черна гора Светозар Марович, който беше и бивш заместник-председател на Демократическата партия на социалистите в Черна гора до 2015 г. и беше арестуван през 2015 г. от черногорските власти по подозрение за участие в дела за корупция, свързани със строителни проекти.

През 2016 г. той подписа две споразумения, признавайки всички обвинения в корупция спрямо себе си, но избяга в Сърбия, преди да изтърпи наказанието си.

Кризата в Украйна насочи погледите на САЩ и ЕС към Западните Балкани

Кризата в Украйна насочи погледите на САЩ и ЕС към Западните Балкани

Районът е традиционен кръстопът на интереси

Министерството на финансите на САЩ налага санкции също на Акиф Ракипи, бивш депутат от Албания, Асим Сарайлич, член на парламента на Босна и Херцеговина, както и на други фигури от тези две страни и от Северна Македония.

Хората, определени днес, представляват сериозна заплаха за регионалната стабилност, институционалното доверие и стремежите на онези, които търсят демократично и разумно управление в Западните Балкани, посочва Брайън Нелсън, заместник-министър по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване на Министерството на финансите.

С този ход Вашингтон замразява всички американски активи на санкционираните лица и като цяло забранява на своите граждани да работят с тях.

Ехото на войната в Украйна на Западните Балкани - експерти сочат Сърбия за проблем

Ехото на войната в Украйна на Западните Балкани - експерти сочат Сърбия за проблем

Конфликтът доказа, че сигурността не е гарантирана

Държавният департамент на САЩ също така издаде забрана за издаване на визи срещу бившия премиер на Северна Македония, както и други политически фигури в Северна Македония и в Босна и Херцеговина, съобщи ведомството. Но трима души е наложена забрана да пътуват до Съединените щати.

По-рано днес пък Великобритания обяви, че е санкционирала лидера на босненските сърби Милорад Додик, както и още един босненско-сръбски политик за опитите им "да подкопаят легитимността и функционалността" на Босна и Херцеговина.