Американският департамент на министерство на финансите за контрол на чуждестранните активи (OFAC) определи иранска корабоплавателна мрежа, участваща в контрабанда на смъртоносна помощ от Иран до Йемен от името на Ислямската революционна гвардейска корпорация-Qods Force (IRGC-QF), съобщава министерството.

Допълват, че правителството на САЩ иззе контрабандни оръжия от малка лодка, предназначени за Йемен. "Днешните действия срещу тази смъртоносна мрежа за помощ са поредният пример, как правителството на САЩ прекъсва всички пътища за доставка на оръжие на бунтовниците Хути."

OFAC също така определя за санкции три компании, агенти за продажби на Mahan Air (GSA) със седалище в Обединените арабски емирства и Хонконг. 

"Иранският режим използва своята авиационна и корабоплавателна промишленост, за да снабдява регионалните си терористични и военни групи с оръжие, като пряко допринася за опустошителните хуманитарни кризи в Сирия и Йемен", обяснява Стивън Мнучин. 

"От години IRGC-QF използва Абдолхосеин Хедри и фирми, които са под негов контрол подкрепят операции по контрабанда на оръжия по море."

Гутериш: ООН не може да потвърди участие на Иран в атаката срещу Saudi Aramco

Гутериш: ООН не може да потвърди участие на Иран в атаката срещу Saudi Aramco

Разследващите на ООН са получили достъп до отломките от оръжията

"Mahan Air транспортира оперативни лица, оръжие, оборудване и средства за IRGC-QF в чужбина в подкрепа на регионалните операции на IRGC-QF, а също така премества оръжия и персонал за Хизбула. От началото на сирийската гражданска война Mahan Air редовно изпраща бойци и материали в Сирия, за да подкрепи режима на Асад, което допринесе за масови жестокости и разселване на цивилни", допълва САЩ.

OFAC предприема действия срещу три компании на Mahan Air на пазари в Близкия Изток и Азия, които подкрепят търговските операции на Mahan Air.

Те са трети страни, които предоставят услуги на авиокомпания под марката на авиокомпанията. Тези услуги варират от продажби, финансови, административни и маркетингови услуги до приемане и обработка на товари.

Това са Gatewick LLC, Jahan Destination Travel and Tourism LLC и Gomei Air Services Co.

Русия, Иран и Турция отхвърлят опитите за сепаратистки планове в Сирия

Русия, Иран и Турция отхвърлят опитите за сепаратистки планове в Сирия

Осъждат израелските атаки и са против незаконното изземване на сирийски петрол

Това "предоставя още едно предупреждение към международната авиационна общност за санкционния риск за физически лица и образувания, които решат да поддържат търговски отношения с Mahan Air и други определени авиокомпании."

"В допълнение към услугите като резервация на билети и превоз на товари, браншът трябва да провежда надлежна проверка за други дейности, които, когато се извършват за или от името на определено лице, които могат да бъдат потенциално санкционирани", обяснява САЩ.

"Такива дейности могат да включват услуги за резервация и издаване на билети, закупуване на части и оборудване на въздухоплавателни средства, договори за техническо обслужване, услуги на авиокомпаниите, кетъринг, споразумения за трансфер или споделяне на кодове и договори за зареждане с гориво."

Иран предупреди гражданите си да не пътуват в САЩ

Иран предупреди гражданите си да не пътуват в САЩ

Иран щял да преодолее санкциите на САЩ или чрез заобикалянето им, или чрез преговори

САЩ припомня, че през юли са издадени съвети за информиране на индустрията на гражданската авиация, "за потенциално излагане на икономически санкции от правителството на САЩ."

Предупреждението е "за предоставяне на неоторизирана подкрепа на определени ирански авиокомпании, много от които, включително Mahan Air, участват в улесняване на подкрепата на иранския режим за прокси милиции".

"В резултат на днешните действия, цялото имущество и интереси на собственост на тези лица, които са в Съединените щати или притежавани или контролирани от американски лица, трябва да бъдат блокирани и докладвани на OFAC".

Пентагонът предупреждава, че Иран тайно изгражда ракетен арсенал в Ирак

Пентагонът предупреждава, че Иран тайно изгражда ракетен арсенал в Ирак

Имат индикации, че може да удари Израел, Саудитска Арабия и американските войски

Регламентите на OFAC забраняват всякакви сделки на американски лица или в рамките (или транзит) на САЩ, които включват и собственост или интерес към собственост на блокирани лица.

"Освен това лицата, които извършват определени сделки с лицата, определени днес, могат сами да бъдат изложени на санкции."

"Освен това всяка чуждестранна финансова институция, която съзнателно улеснява значителна транзакция или предоставя значителни финансови услуги за физически лица и образувания, определени във връзка с подкрепата на Иран за международния тероризъм, или всяко иранско лице от списъка на специално определени граждани и блокирани лица на OFAC, може да бъде предмет на американски санкции", допълва финансовото министерство на САЩ.

Дик Чейни: Американското оттегляне в Близкия изток е полезно само за Иран и Русия

Дик Чейни: Американското оттегляне в Близкия изток е полезно само за Иран и Русия

"Зли сили действат в широкия Близък Изток... НАТО е най-страхотният съюз в историята"