Русия, Турция и Иран са обезпокоени от засиленото присъствие на терористични групи в сирийската провинция Идлиб, заявиха след разговорите в Казахстан трите държави, обещавайки да координират действията, насочени към елиминиране на терористи, съобщава "Ройтерс".

Москва, Анкара и Техеран "подчертаха необходимостта от установяване на спокойствие", се казва в съвместно изявление след разговорите, на което присъстват и представители на правителството в Дамаск и на сирийската въоръжена опозиция.

Трите страни също заявиха, че отхвърлят опитите за създаване на "нови реалности, включително нелегитимни инициативи за самоуправление" и че са против незаконното изземване и прехвърляне на приходи от сирийски петрол.

Коментирайки работата на сирийския конституционен комитет, трите държави заявиха, че трябва да се управлява от усещането за "компромис и конструктивен ангажимент" без чужда намеса и наложени отвън срокове.

Ердоган изтегля войските си от Сирия само ако сирийците го поискат

Ердоган изтегля войските си от Сирия само ако сирийците го поискат

Той чака сирийският народ да му каже: "Благодаря, вече може да напуснете"

Страните-гаранти на процеса от Астана Русия, Турция и Иран отхвърлиха инициативата за създаване на самоуправление в Сирия под прикритието на борбата срещу тероризма. Това се посочва в изявление след международна среща за Сирия в Нур Султан, съобщава ТАСС.

"В тази връзка те отхвърлиха всички опити за създаване на нови реалности, включително незаконни инициативи за самоуправление под претекст за борба с тероризма, и изразиха решимостта си да се противопоставят на сепаратистки планове, насочени към подкопаване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия и заплаха за националната сигурност на съседните страни", коментира първият заместник-министър на външните работи на Казахстан Шахрат Нуришев, прочитайки окончателното изявление.

Страните-гаранти потвърждават своя "постоянен ангажимент за суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Сирийската арабска република", както и целите и принципите на Хартата на ООН и подчертават, че тези принципи трябва да се спазват.

Русия, Иран и Турция осъждат израелските атаки в Сирия, които нарушават международното право и застрашават сигурността в региона. "Осъждаме продължаващите въоръжени атаки на Израел, нарушаващи международното право и международното хуманитарно право, подкопавайки суверенитета на Сирия и съседните страни, както и заплашвайки стабилността и сигурността в региона", се казва в изявлението.

Страните-гаранти на процеса в Астана се противопоставят на незаконното преразпределение на петролните приходи в Сирия. "Те изразиха своето отхвърляне във връзка с незаконното изземване и разпределение на постъпленията от продажбата на петрол, който трябва да принадлежи на Сирийската арабска република", допълва Нуришев.

Страните-гаранти изразяват убеждението, че "конфликтът в Сирия няма военно решение и потвърдиха ангажимента си за напредък в жизнеспособен и дългосрочен политически процес", ръководен и осъществен от самите сирийци със съдействието на ООН в съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.

Русия, Иран и Турция се съгласяват да предприемат конкретни мерки за защита на цивилните в сирийската провинция Идлиб. "Изразявайки съжаление за жертвите сред цивилните граждани, те се съгласиха да предприемат конкретни мерки въз основа на предишни споразумения, за да осигурят защитата на цивилните в съответствие с международното хуманитарно право и сигурността на военния персонал на страните-поръчители, разположени вътре и извън зоната на деескалация в Идлиб".

Страните-гаранти изразяват готовността си да улеснят работата на Сирийския конституционен комитет. "Те отбелязаха важността на създаването и свикването на Конституционен комитет в Женева на 30 октомври 2019 г. с решаващия принос на страните-гаранти и от формата на Астана и в съответствие с решенията на Конгреса на националния сирийски диалог в Сочи. Те изразиха готовност да подкрепят работата на комитета чрез постоянно взаимодействие с неговите членове и специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия от Гейр Педерсен за осигуряване на устойчива и ефективна работа", се казва в изявлението.

Комитетът в своята работа "трябва да се ръководи от желанието за компромис и конструктивно взаимодействие без чужда намеса" и без да се налагат крайни срокове отвън, за да се постигне общо съгласие членовете.

Русия, Турция и Иран се обявиха за засилване на хуманитарната помощ за Сирия. "Те отбелязаха необходимостта от увеличаване на хуманитарната помощ за всички сирийци в цяла Сирия без дискриминация, политизиране и създаване на предпоставки. За да подкрепят подобряването на хуманитарната ситуация в Сирия и напредъка в процеса на политическо уреждане, те призоваха международната общност, ООН и нейните хуманитарни агенции да увеличат помощта за Сирия, включително чрез изпълнение на проекти за възстановяване, включително основни инфраструктурни съоръжения - вода и електричество, училища, болници, както и хуманитарно прочистване от мини, в съответствие с нормите на международното хуманитарно право".

Участието на делегациите на Йордания, Ирак и Ливан като наблюдатели в международната среща за Сирия в столицата на Казахстан е конструктивно, се казва в изявлението. "Отбелязахме със задоволство конструктивното участие на делегациите на Йордания, Ирак и Ливан като наблюдатели на формата на Астана и отбелязахме важната роля на тези страни за установяване на мир и стабилност в Сирия".

Руски войски навлязоха в бившата крепост на ДАЕШ, Ракка

Руски войски навлязоха в бившата крепост на ДАЕШ, Ракка

Запълват вакуума от изтеглянето на САЩ и раздават помощ с лозунга "Русия е с вас"