Бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни предупреди в понеделник, че "американското оттегляне" в Близкия изток е в полза само за Иран и Русия, като косвено критикува обещанията на президента Доналд Тръмп да изтегли сили от региона, съобщава АП.

Въпреки че подчертава, че вече не е в правителството, коментарите на Чейни в Дубай са за политики, предприети от Тръмп, включително внезапното изтегляне на американските сили от Сирия.

Бившият вицепрезидент споменава Тръмп по име само веднъж, като го хвали за изтеглянето от ядрената сделка с Иран от 2015 г. Но подкрепата на Чейни за "мускулест" военен отговор в Близкия изток противоречи на обещанията на Тръмп да изтегли САЩ от това, което нарича "пясъци, оцветени с кръв".

"Русия винаги е в готовност за запълване на празнини във властта. Ето как стана така, че руските войски нахлуха, когато САЩ напуснаха Северна Сирия. За да обобщим тази все още протичаща история: никой няма да я запомни като най-добрият ни час", коментира Чейни пред форум "Арабската стратегия".

Сега е моментът, който решава бъдещето на "Близкия изток"

Сега е моментът, който решава бъдещето на "Близкия изток"

След ВСВ, САЩ има 3 интереса в региона - енергийни ресурси, поддържане на израелската сигурност и гаранция, че никой не може да оспори предходните 2

Чейни допълва, че както и други предизвикателства от екстремистки групи като "Ал Кайда" и "Ислямска държава", показват, че "бездействието може да носи дори по-голям риск от действието".

"Има някои зли сили, които действат в широкия Близък Изток, както и смущаващи влияния отвън. Оттеглянето от ангажираност е просто още един термин, оставящ им цялата власт."

Що се отнася до Иран, Чейни твърди, че "моллите в Техеран искат най-вече да придобият ядрено оръжие." Международната агенция на ООН за атомна енергия обаче твърди, че Иран е спрял всякакви изследвания за ядрено оръжие през 2003 г., а Техеран настоява, че програмата му е за мирни цели , дори когато започва да нарушава сделката.

Чейни определя НАТО като "най-страхотният съюз в историята. Тази следвоенна система е толкова фундаментална, че едва ли има значение от година на година кои политически партии са на власт", допълва той, оставяйки без коментар критиките на Тръмп към алианса.

НАТО: Агресивна Русия е основна заплаха, Китай е предизвикателство

НАТО: Агресивна Русия е основна заплаха, Китай е предизвикателство

Отбрана, възпиране, диалог: Различни субекти оспорват международния ред

Чейни е един от многото бивши западни висши държавници, привлечени в Емирствата за участие в панели и събития.

Макар хвалени като "малката Спарта" от бившия министър на отбраната Джим Матис, ОАЕ се изправя срещу критики във Вашингтон, тъй като силният престолонаследник на Абу Даби, Мохамед бин Зайед Ал Нахиян се озова в доклада на Мълър.

Включването на емирствата в дългогодишната война, водена от Саудитска Арабия в Йемен, също предизвика критики, въпреки че Абу Даби през последните месеци започна да изтегля войски.

Владетелят на Дубай, шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, присъства на изказването на Чейни, показвайки уважение, което все още съществува спрямо 78-годишния бивш вицепрезидент.

Чейни посочва, че е ОАЕ има "уверено и перспективно влияние в Близкия изток".

Опасна нова конфронтация за хегемония в Близкия изток

Опасна нова конфронтация за хегемония в Близкия изток

Йошка Фишер: Външнополитическото дилетантство на Тръмп се оказа връх на глупостта

Като министър на отбраната при президента Джордж Х.У. Буш, Чейни помогна за формирането на коалицията, която принуди иракския диктатор Саддам Хюсеин да напусне Кувейт при войната в Персийския залив през 1991 г.

Той посети ОАЕ през 1990 г., като по това време стана най-високопоставеният американски служител, който някога е посещавал страната.

Войната от 1991 г. доведе до сериозно американско военно присъствие в региона, включително в Обединените арабски емирства, където са разположени около 5000 американски военни в авиобазата "Ал Дафра" и на други места. Пристанището на Дубай "Джебел Али" е най-натовареното чуждестранно ВМС пристанище на САЩ.

Чейни посети Емирствата като вицепрезидент, тъй като САЩ разчитаха на ОАЕ и други партньори от Близкия Изток на фона на инвазията в Афганистан през 2001 г. и войната през 2003 г. в Ирак, която отстрани Саддам, но разпали други войни, които в крайна сметка доведоха до създаването на "Ислямска държава".

Умират ли Западът и либералният световен ред?

Умират ли Западът и либералният световен ред?

На Форума в Родос говорят за диалог, но вече никой не знае какво следва и какво да очаква от международните отношения