Ако Северна Македония се обяви против конституционните промени, ще напусне пътя към Европейския съюз и това ще бъде много тревожна стъпка за членовете на НАТО. За това предупреди американският сенатор Крис Мърфи след срещата с премиера Димитър Ковачевски от правителствената трибуна, съобщава БГНЕС.

По негови думи Украйна не може да влезе в ЕС, ако не влязат и страните от Балканите. По тази причина той подчерта, че РСМ не трябва да пропуска тази възможност.

"Тези конституционни промени са ясна възможност за Северна Македония да може да се присъедини към ЕС. Говорим за бърз икономически растеж и идването на повече американски компании в Северна Македония", отбеляза Мърфи.

От Брюксел напомнят на РСМ да променят Конституцията си

От Брюксел напомнят на РСМ да променят Конституцията си

Европейската комисия очаква окончателните резултати от изборите у нас

"Искам да бъда ясен за въздействието върху отношенията със Съединените щати, ако Северна Македония поеме по различен път. Ако реши да се обяви против тези конституционни промени, ще напусне пътя към Европейския съюз и това ще бъде много тревожна стъпка за членовете на НАТО. Тези, които искаме да защитим, защитаваме въз основа на нашите ценности", изтъкна американският сенатор.

Той заяви, че САЩ ще наблюдават изборите, които ще бъдат направени през следващите няколко месеца, като по негови думи всички се надяват, че решението ще бъде в съответствие с мерките за сигурност на НАТО и пътя към ЕС.

"Трябва да се направят избори. Русия е сериозна заплаха за Алианса, за световните демокрации. Това е моментът демокрациите в Европа да се обединят, да вземат трудните решения да отговорят на тази агресия", категоричен бе Мърфи.

Северна Македония не преговаря с България, а с ЕС

Северна Македония не преговаря с България, а с ЕС

Ковачевски работел върху това наследниците на Гоце Делчев да впишат в конституцията сънародниците и наследниците на Радев

Той посочи, че посещението на македонския премиер във Вашингтон е било от жизненоважно значение и изрази надежда "скоро да чуем добри новини от Скопие относно конституционните промени и пътя към Европейския съюз".

От своя страна Димитър Ковачевски заяви, че страната му като част от бивша Югославия е имала по-висок стандарт от много държави, които сега са членки на ЕС и обяви, че ще върне такъв стандарт на гражданите.

"Нашата страна произхожда от бившата югославска федерация. Тогава имахме по-висок стандарт от Словакия и Чехия, и Румъния, и Полша, и България, и всички страни, които станаха членки на Европейския съюз. Ще взема всички необходими решения, които ще гарантират, че гражданите на Северна Македония отново ще имат висок стандарт. По този път разчитам и на подкрепата на нашите стратегически партньори, преди всичко САЩ и страните членки на ЕС", изтъкна премиерът.

Австрийският президент: Да не се драматизират промените в Конституцията на РСМ

Австрийският президент: Да не се драматизират промените в Конституцията на РСМ

След вписването на българите процесът за присъединяването на Северна Македония към ЕС ще продължи