Русия успешно е провела летателни изпитания на новата ракета "Нудол", която е в състояние да унищожи навигационни сателити на САЩ. Това съобщават американски медии, позовавайки се на служител на Пентагона.

Тестът на ракетата е бил проведен на 16 декември в база в централната част на Русия. Според източници изпитанията били наблюдавани от американските спецслужби, като това било вече петото изпитание на ракетата "Нудол" и третият успешен полет на системата.

Не се разкрива точното местоположение на летателните изпитания, а също така е неизвестно дали ракетата е изстреляна към космоса или преминала по суборбитална траектория.

"Нудол" се определя от американските медии като "противосателитна" ракета. Според бивши служители на Пентагона руската разработка можела да причини "пълна загуба на GPS мрежата", а също така и да намали или дори да унищожи "ефективността на всички съществуващи крилати ракети с далечен обсег и да влоши функционирането на високопрецизните оръжия на САЩ".

В тази връзка се отбелязва, че американската армия е силно зависима от сателитите. Заради тази слабост Пентагонът смята, че Русия и Китай се занимават с изпитания на противосателитни оръжия.