Съединените щати предупредиха за сериозните последици от изпращането на севернокорейски войници в Русия за участие във войната срещу Украйна. Заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд заяви пред Съвета за сигурност, че "това би било опасно и силно обезпокоително развитие" и добави, че Вашингтон се консултира със своите съюзници относно този драматичен ход, предава "Ройтерс".

Британският посланик в ООН Барбара Удуърд посочи, че е "много вероятно" Северна Корея да изпраща войски, подчертавайки: "Колкото по-трудно Путин намира руски войници, толкова по-склонен е да разчита на Северна Корея."

Южнокорейският посланик в световната организация Джункок Хуанг предупреди, че Пхенян ще иска "щедро възнаграждение" в замяна на помощта си, което може да включва военна или ядрена технология.

Съединените щати обещаха да предприемат съвместни мерки с международната общност, за да се справят с тази заплаха за глобалната сигурност, включително засилване на дипломатическия натиск и допълнителни санкции срещу Пхенян.

ЕС и НАТО: Севернокорейските войски в Русия представляват сериозна ескалация

ЕС и НАТО: Севернокорейските войски в Русия представляват сериозна ескалация

Кремъл отговори двусмислено

Южна Корея постепенно ще предприеме контрамерки в съответствие с нивото на военно сътрудничество между Русия и Северна Корея, каза заместник-съветникът по националната сигурност Ким Тае-хьо на брифинг във вторник.

Коментарите дойдоха, след като президентската канцелария на Южна Корея призова Пхенян незабавно да изтегли севернокорейските войски, които според Сеул са били изпратени в Русия за войната с Украйна.

Ким обвини Пхенян, че действа като "престъпна организация", като изпраща млади севернокорейци да се бият в Русия и обеща да си сътрудничи със съюзниците за осигуряване на контрамерки срещу военното сътрудничество между Северна Корея и Русия.

Остава възможността Южна Корея да достави офанзивни оръжия на Украйна, съобщи агенция Йонхап, цитирайки президентската канцелария.

ISW: Заради Пхенян Русия обтегна отношенията си с Южна Корея

ISW: Заради Пхенян Русия обтегна отношенията си с Южна Корея

Молдова е следващата жертва в хибридната политика на Кремъл