Увеличаването на разходите за отбрана на Китай е тревожно, като се има предвид, че икономиката на страната "пропада". Това заяви началникът на Индо-тихоокеанското командване на САЩ адмирал Джон Акуилино, цитиран от "Ройтерс".

Той посочи, че китайската икономика е била засегната от сътресения в сектора на недвижимите имоти и отбеляза, че нейните официални темпове на растеж са "нереални".

По негови думи Китай разходва "драстично повече" за своята армия от увеличението от 7,2%, което обяви миналия месец.

"Въпреки пропадащата икономика, има съзнателно решение да се инвестира във военен капацитет. Това ме тревожи", призна Акуилино, който трябва да напусне поста си следващия месец.

Ли Цян хвали китайската икономика

Ли Цян хвали китайската икономика

Той не коментира войните в Украйна и Газа

Той разкритикува все по-агресивната реторика и действия на Китай в Южно- и Източнокитайско море, по-специално около оспорваната Втора Томасова плитчина и Тайван.

"Конкретно за Тайван забелязвам все по-агресивна кампания на принуда и натиск", отбеляза Акуилино.

По-рано тази седмица високопоставен китайски военен лидер заяви на среща на висши чуждестранни военноморски служители, че Китай остава ангажиран с разрешаването на морски спорове с други страни чрез диалог, но няма да позволи да се "злоупотребява" с него.

Освен това Акуилино нарече режима на севернокорейския лидер Ким Чен-ун "отвратителен" заради разходите за армията, въпреки че страната се бори с недостиг на храна.

"Това е друг режим, при който всеки икономически напредък, който те могат да имат въпреки санкциите, е насочен към военен капацитет, а не към изхранване на севернокорейския народ. Това е отвратително", подчерта той.

Китай упрекна САЩ в икономически тормоз

Китай упрекна САЩ в икономически тормоз

Егоистичният подход на Вашингтон щял да го доведе до самопрострелване в крака