Главнокомандващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан Стенли Маккристъл заяви, че коалиционните сили „със сигурност ще обезопасят Кандахар и ще осигурят неговата защита".

СиЕнЕн съобщава, че изявлението му се случва на все по-големите усилия по установяване на сигурността в южната част на Афганистан.

По думите му и в момента се осъществяват много голям брой операции в този район. Според Маккристъл обаче при управлението на президента  Хамид Карзай ще бъдат положени още по-големи усилия там.

По-рано той срещна с Марк Седуил, гражданският представител на НАТО в Афганистан. СиЕнЕн допълва, че срещата им съвпада с визитата на министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, който от своя страна ще се срещне с Карзай.

В изказването си главнокомандващият силите на САЩ в Афганистан даде да се разбере, че в началото на лятото е възможно в провинция Кандахар да започне мащабна военна операция.

Маккристъл обаче посочи, че преди тя да стане факт е необходима „много политическа работа".

Той добави, че подобно на акцията в провинцията Марджа една от основните цели на новата офанзива ще е да се спечели доверието на афганистанския народ.