Белият дом обяви в аванс основните насоки от стратегията за национална сигурност на администрацията на Джо Байдън, предаде Би Би Си.

В публикуван документ с обем от 24 страници се посочва, че Русия играе деструктивна роля в световната политика, а единственият реален конкурент на САЩ е Китай.

Вашингтон ще залага на дипломацията и ще прибягва до военна сила зад граница само другите средства за разрешаване на конфликтите са изчерпани.

САЩ имат намерение да приключат "безкрайните войни" като тази в Афганистан.

Препоръката към Пентагона е да замени остарелите военни системи, като инвестира средства в създаването на съвременни въоръжения.

Приоритет е създаването на ефективни средства за защита от кибератаки.

Вашингтон ще продължи сътрудничеството с други страни, включително Русия и Китай в сферата на ядреното разоръжаване, но и ще продължи политиката на сдържане по отношение на Москва и Пекин.

Китай застана зад Русия срещу САЩ и ЕС

Китай застана зад Русия срещу САЩ и ЕС

Ситуацията с опозиционера Алексей Навални се явява вътрешен въпрос на Русия

"Китай демонстрира все по-голяма увереност в силите си и е единственият конкурент", способен да бъде сериозно предизвикателство за стабилността и откритостта на международната система, се казва в документа. "Русия ще се стреми да разширява влиянието си и да играе деструктивна роля на световната сцена", констатират авторите на текста.

Предстои скоро да бъде публикувана цялостната стратегия за национална сигурност на САЩ.

САЩ едновременно се изправя твърдо срещу руската агресия, но иска и диалог

САЩ едновременно се изправя твърдо срещу руската агресия, но иска и диалог

Блинкън: Трябва да пристъпим към Китай от позиция на силата и съюзите