Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви във вторник, че Вашингтон търси "възможности да направи повече" с Русия по множество въпроси, като глобалната сигурност и "стратегическата стабилност на бизнеса", като същевременно "силно се противопостави срещу агресията на Москва". 

Говорейки за подкаста "Аз  и ти" с Хилари Клинтън, Блинкън обясни, че Държавният департамент е "в средата на преглед на редица груби действия, които Русия е предприела", включително кибератаките на SolarWinds, преследването на Алексей Навални и предполагаема намеса в изборите в САЩ през 2016 и 2020 г., което "е неприемливо за нас".

Той коментира, че "едно от първите неща", които направи президентът Джо Байдън, бе удължаването на стратегическия договор "Нов СТАРТ", което е "много добро нещо и за двете страни".

Блинкън добави, че САЩ трябва да пристъпят към Китай "от позиция на силата" и потвърди позицията на Байдън по отношение на многостранността и съюзите като "източник на сила в отношенията с Китай".

"Когато имаме колективната тежест на нашите партньорства и съюзи, за Китай ще е много по-труден да ги игнорира", заключи той.

По-рано САЩ наложи санкции срещу седем руски служители във връзка с присъдата на Алексей Навални, както и затягане на ограниченията за износ за Русия и включване в черен списък на 14 институции.

"Мисля, че трябва едновременно да се изправим твърдо срещу руската агресия, но също така да търсим възможности за подобряване на нашата сигурност по въпроси като ядрените оръжия", заяви държавният секретар в подкаста на бившия държавен секретар Хилари Клинтън.

Исторически минимуми в отношението на американците към Китай и Русия

Исторически минимуми в отношението на американците към Китай и Русия

Американците са обединени в неодобрението си към тези, които често противоречат на САЩ на световната сцена