Отношението на американците към Китай се срина до рекордно ниските 20%, след 13-процентния спад на благосклонността от 33% преди година. Това се дължи на миналогодишния спад от осем точки, измерен след първото разпространение на коронавируса в Китай, но преди да се превърне в световна пандемия, пише в свое проучване "Галъп", Вашингтон.

Миналогодишната 33% благосклонност обвърза показанията през 1997 и 2000 г. като най-ниските отчетени от "Галъп" от 1979 г. и в в съответствие с 34% рейтинг през август 1989 г. след репресиите на китайското правителство срещу протестиращите на площад Тянанмън.

Най-високият регистриран рейтинг е 72%, в месеците преди инцидента на площад Тянанмън

Последните оценки от анкета от 3 до 18 февруари са след като президентът Джо Байдън обяви на 7 февруари, че е готов да се конкурира с Китай, втората по големина икономика в света, но подходът му ще бъде различен от този на неговия предшественик.

След анкетата, в реч на 20 февруари, той отиде по-далеч, казвайки, "Ние трябва да се противопоставим на злоупотребите и принудата на китайското правителство, които подкопават основите на международната система."

Байдън притисна Дзинпин за експанзията на Китай и човешките права на първия им разговор

Байдън притисна Дзинпин за експанзията на Китай и човешките права на първия им разговор

Си предупредил Байдън да избегнат конфронтация

Отношението към Китай се е влошило от 2020 г. сред всички американци, но сред републиканците остава най-нисък. Положителният рейтинг на републиканците спадна с 13 процентни пункта до 10%, сред демократите - с 8 пункта до 27%, а сред независимите спада със 17 пункта до 22%.

Рейтингът на "Галъп" за Китай е част от годишната актуализация на възгледите на американците за големите страни по света.

От 17 други държави американците изразяват най-благоприятните възгледи на традиционните съюзници, като Канада и Великобритания, и най-неблагоприятно е отношението към тези, които често противоречат на САЩ на световната сцена, като Иран и Северна Корея.

Повечето американци продължават да имат неблагоприятно отношение за Ирак и Афганистан, две държави, които са в центъра на външната политика на САЩ през последните две десетилетия.

Освен Китай, има забележими промени в отношението към други две държави в сравнение с миналата година:

Общото благоприятно отношение към Русия спада с шест пункта до ново дъно от 22%, а 77% вече имат неблагоприятно мнение за страната. Републиканците (25%) и независимите (24%) имат малко по-благоприятно отношение за Русия, отколкото демократите (16%).

Пентагонът: Русия е заплаха за всички в НАТО, използват военна сила

Пентагонът: Русия е заплаха за всички в НАТО, използват военна сила

Китай и НАТО имат различно виждане за световната сигурност за последните 72 г.

Въпреки че остава относително ниска, общата благосклонност към Палестинската автономна власт се повишава до нов връх от 30%, докато 65% от американците казват, че имат неблагоприятно отношение. Демократите са два пъти по-склонни от републиканците да гледат благосклонно на Палестинската власт - 38% срещу 19%. Трима от всеки 10 независими имат положително мнение.

За година с пандемия, открита за първи път в Китай, и може би най-сериозната кибератака в САЩ, за която е обвинена Русия от американската разузнавателна общност, както Китай, така и Русия достигнаха нови ниски точки в отношението на американците.

Констатациите също съвпадат с докладите за увеличаване на престъпленията от омраза срещу азиатски американци в Съединените щати, нещо, което Байдън се надява да потуши, като осъди антиазиатската реч в неотдавнашна изпълнителна заповед и насочи федералното правителство да избягва подобен език в своите операции.

Китай и Русия са сред държавите, които са най-голямо предизвикателство за външната политика на САЩ при администрацията на Байдън, както и при предишните администрации на Обама и Тръмп.

Но задачата на Байдън може да бъде улеснена малко, ако сегашните ниски благоприятни оценки означават, че американците са обединени във възприятията си за предизвикателствата, които тези държави представляват.

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

САЩ сдържат Китай и Русия с нова стратегия и ядрена доктрина

Модернизация на ядрения военен комплекс от стратегически съображения, а не за спестяване на пари