Съединените американски щати остро осъдиха Израелските власти за това, че принудително са преместили девет палестински семейства, живеещи в Източен Йерусалим.
Вашингтон отбеляза, че действията на страната са в нарушение с поетите от Израел ангажименти относно т.нар. „пътна карта", с която е известен мирният план за решаване на конфликта в района.

При акцията на израелските власти 53 палестински граждани са били принудени да напуснат жилищата си. Измежду тях са и 19 деца. В тях почти веднага са били нанесени израелски граждани.

Преговарящият от палестинска страна Саеб Еракат определи действията на Израел като поредната демонстриране на неспазване на международното право. Остра критика отправи и Великобритания. Лондон определи акцията на израелските власти като „несъвместими с демонстрираното от Израел желание за мир".

Припомняме, израелският премиер Нетаняху е подложен на натиск от страна на САЩ да спре изграждането на постройки в Източен Йерусалим и заселването на района с евреи.

В района живеят най-малко 280 000 евреи. По-голямата част от тях пребивават в незаконни построени жилища, построени с подкрепата на израелското правителство.

Напрежението се засили след като преди седмица Бенямин Нетаняху заяви, че Израел отказва да спре с изграждането на жилищата, защото както сам се изрази „Израел може да строи където си поиска".