Заповедта на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Сирия също така означава прекратяване на американската въздушна кампания срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това са отбелязали американски официални лица пред "Ройтерс", като са пожелали да останат анонимни.

Изненадващото решение на Тръмп от вчера за пълно оттегляне на американските войски от страната, предизвика критики от някои представители на Републиканската партия и опасения от съюзниците на Америка.

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Тръмп нареди пълно изтегляне на САЩ от Сирия

Това "хвърля американската стратегия в Близкия изток в бъркотия"

Прекратяването на американските бомбардировки вероятно ще увеличи страховете, че ДАЕШ, които загубиха почти цялата територия, която някога контролираха, може да получи пространство за прегрупиране.

Обявяването на изтеглянето на войските от Сирия не означава непременно края на въздушните удари, тъй като, за разлика от сухопътните войски, основните военновъздушни сили на САЩ не са базирани в Сирия, като провеждат операциите си от намиращи се в близост страни в региона. Центърът за въздушни операции на САЩ за бомбардировките в Сирия се намира в Катар.

Тръмп: САЩ не трябва да бъдат полицаят в Близкия изток - "нищо не получихме"

Тръмп: САЩ не трябва да бъдат полицаят в Близкия изток - "нищо не получихме"

Напускането на Сирия "не е изненада"

Оглавяваната от САЩ война от въздуха беше от решаващо значение за разгрома на ДАЕШ и запазването на натиска върху терористичната групировка в Ирак и Сирия, като повече от 100 хил. бомби и ракети са били хвърлени и изстреляни по цели в двете страни от 2015 г. насам, според данните на военновъздушните сили на САЩ.

Американските официални лица са посочили пред "Ройтерс", че времето за прекратяване на въздушната кампания ще бъде свързано с оттеглянето на американските сили, но са отказали да определят дата кога ще се случи това.

Нападнаха Тръмп: Изтеглянето на САЩ от Сирия е победа за ДАЕШ, Иран и Русия

Нападнаха Тръмп: Изтеглянето на САЩ от Сирия е победа за ДАЕШ, Иран и Русия

Линдзи Греъм и Марко Рубио

Военновъздушните сили САЩ са от съществено значение не само за нападателни удари срещу терористите, но и за защита на американските войски, разположени в Сирия. Тази роля, известна като "защита на силите", ще бъде от първостепенно значение за осигуряването на организирано и безопасно изтегляне на американските сили от Сирия.

Изненадващото изявление на Тръмп в сряда за цялостното изтегляне от Сирия остави много въпроси без отговор, включително как съюзниците и партньорите на САЩ ще запълнят празнината.