С над 27 000 починали и повече от 600 000 заразени с коронавирус в САЩ, последният въпрос, който човек трябва да си задава, е как ще плати за животоспасяващо лечение. Но с главоломното нарастване на смъртните случаи, пациент на респираторен апарат в едно от местата за интензивно лечение в Ню Йорк, има последен въпрос към медицинска сестра, преди да издъхне: "Кой ще плати за това", пише "Гардиън".

Да, това са последните думи на пациента към неговия медицински екип, Дерик Смит, анестезиолог на медицинска сестра в болница в Ню Йорк, написа във Фейсбук миналата седмица: "Сърдечен удар на следващо ниво - да чуеш умиращ пациент да използва последните си думи, за да се притеснява за финансите на здравеопазването."

В най-богатата държава в света пандемията Covid-19 разкри сърцевината на здравната система, която е структурно неспособна да се справи с пандемията. Федералните и местните власти, здравните застрахователи и работодателите обещаха да помогнат на американците да платят преминаването си през тази криза, но за това е необходимо драматично преразглеждане на система, която от десетилетия дава приоритет на разходите над грижите.

"С тази епидемия стана ясно, че във всеки един момент, всеки от нас може да се разболее, да бъде хоспитализиран, да бъде на механична вентилация", казва Адам Гафни, лекар от Института за медицинска помощ в Бостън. "И това в Съединените щати може да означава потенциално разрушителни разходи за здраве."

Гафни е председател на "Лекари за национален здравен план", група от повече от 20 000 медицински специалисти, които поддържат универсалното здравеопазване в САЩ. Членовете виждат от първа ръка последиците от принуждаването на хората да вземат медицински решения въз основа на разходи.

"Чувал съм от пациенти да казват, че са не взимат инхалатор, защото не са могли да си позволят дозата", коментира Гафни. "Чувал съм от пациенти, които години наред живеят без първоначална лекраска помощ, защото са без осигуровки и са наранявани в места за интензивно лечение."

Има 27,9 милиона души без здравно осигуряване през 2018 г. и се очаква тази цифра да се увеличи с милиони заради рекордно високата безработица. Междувременно САЩ има потвърдени повече от 600 000 с коронавирус и повече от 27 000 смъртни случая, истинските цифри ще бъдат много по-високи.

Нов мрачен рекорд в САЩ

Нов мрачен рекорд в САЩ

Нови 2569 починали за денонощие

Правителството на САЩ и основните здравни застрахователи заявиха, че покриват разходите за тестване и лечение на Covid-19, но страхът от разходи водещи до фалит и безумната сложност на административната системата оставят без отговор въпроса дали хората въобще ще търсят помощ, камо ли да се справят с потенциално осакатяващата медицинска сметка седмици или месеци по-късно.

Колко струва изследването и лечението на хората зависи от това дали пациентът е застрахован, как са осигурени и дали са сред живите. Например, компания, която плаща за здравно осигуряване на своя персонал, може да реши да не покрива лечението на служител.

И просто да преодолеете американския инстинкт да питате колко струва медицинското лечение, е пречка в пандемия.

От 2006 г. средно 30% от американците забавят всякакъв вид платено медицинско лечение, според проучване на Галъп. По това време 19% от американците всяка година са забавили лечението си за истински сериозно състояние, според доклада на Галъп от декември 2019 г.

Повече американци се страхуват да плащат за здравеопазване, ако са се разболели сериозно (40%), отколкото се страхуват да се разболеят сериозно (33%), сочи проучване от 2018 г. на Чикагския университет и Западния здравен институт.

"Трудно е да се преборим с епидемия, ако хората се страхуват да отидат на лекар или да бъдат прегледан в спешното отделение", коментира Гафни. "Това може да означава, че някои хора не се подлагат на тест, може да означава, че за някои хора се забавят грижите и потенциално могат да навредят на собственото си здраве".

Пандемичната криза се задълбочава още повече от предаността на системата към неограничените печалби над здравето на хората. Медицинските работници са гневни и губят работни места заради пандемията - включително и тези на първа линия - тъй като техните работодатели се стремят да намалят разходите си.

"Алтеон Хелт", подкрепена с частен капитал компания, в която работят около 1700 лекари за спешна медицина и други лекари, заяви, че временно ще спре предоставянето на обезщетения, включително платен отпуск, според здравния уебсайт STAT.

Докато отделенията за интензивно лечение и спешните отделения начисляват сметки до небесата, настъпи пауза за несъществените грижи, които от своя страна намалиха печалбите на медицинската система.

Без лечение с висок марж като физическа терапия, козметична хирургия и ортопедични процедури, медицинските системи се борят да плащат заплати и да покриват административни разходи.

Американската академия на семейните лекари предвижда 60 000 семейни практики да приключат или значително да намалят до юни, а 800 000 от служителите им ще бъдат уволнени или ще намалят часовете им.

САЩ изчерпва федералните си запаси от защитно оборудване

САЩ изчерпва федералните си запаси от защитно оборудване

Тръмп оставя всеки щат сам, а федералните агенции са в хаотична война за наддаване

А в болничните коридори в цялата страна персоналът не са притеснява само за суха кашлица и висока температура, но и че заплатите и работното им оборудване зависят от тази предходната линия.

Джо Мангин, медицинска сестра в Медисън, Уисконсин е коментира притеснението си и съпругата му е медицински работник, мислят и за собствените си разходи за здравеопазване. "Ако се разболеем и трябва да бъдем хоспитализирани, това ще ни удари финансово със застраховката и различни видове плащания, но също така ще ни удари сериозно финансово, тъй като няма да сме в състояние да работим повече. Това е един вид двойно удоволствие за здравните работници, работещи в този момент."

Неговата здравна застраховка, която покрива и трите им деца, струва 5000 долара годишно плюс парите, които са отделили за други разходи в сметка. "Ние работим за болницата, би трябвало да имаме най-много достъп до нея, но за съжаление да, нашата страна не е създадена така."

Конгресът отпусна 100 млрд. долара за помощ на болниците. В петък Белият дом заяви, че болниците, които приемат средствата, няма да могат да използват две общи практики за таксуване: да фактурират неосигурени пациенти или да ги таксуват за получаване на грижи от лекар, който е в болницата, но не са пряко заети от нея.

Подобно на други части от планирания отговор на правителството, остават въпросите доколко ефективни ще са тези пари за справяне със сложния пейзаж в здравеопазването и дали ще пристигнат навреме, за да спасят работни места и клиники.

Този огромен преблем на американската здравна система може да я остави без медицински сестри и лекари, но има ранни признаци, че застрахователните компании могат да бъдат изолирани от щетите.

Не само, че здравните застрахователни компании навлизат в кризата с капитал, няколко анализатори предполагат, че тези компании могат да имат по-ниски разходи, тъй като все по-малко хора търсят рутинна медицинска помощ.

Дейвид Блументал, президент на световния здравен мозъчен тръст "Фонд на Общността", заяви, че хората, които имат покритие през цялата година, все още ще плащат премии, докато застрахователите имат по-малко процедури за покриване.

"Ще продължим да плащаме премиите си, защото знаем, че бихме могли да се заразим с коронавирус и да се окажем в интензивното отделение и трябва да платим стотици хиляди долари, ако нямаме застраховка", каза Блументал. "Значи ще продължим да плащаме, но няма да ходим на лекар, освен ако не е абсолютно наложително. Това е добра новина за застрахователните компании."

В същото време 16-те милиона, които са загубили работата си през последните три седмици, ще натежат още повече на здравната система, ако се присъединят към редиците на неосигурените или тези, които използват Medicaid - държавно здравно осигуряване за хора с ниски доходи.

Блументал заяви, че има и задравни последици от икономическата криза, като депресия от загуба на доходи и недохранване, което ще направи хората по-податливи на болести.

Бенджамин Съмърс, професор по здравна политика и икономика в училището по обществено здраве в Харвард заяви, че има малко признаци, пандемията да накара администрацията на Тръмп да размисли за здравната система.

"Ще трябва да видим докъде ще стигне обществеността по отношение на това, което изисква от държавни служители в отговор на тази епидемия", обяснява Съмърс, който е и практикуващ лекар по първоначална медицинска помощ.

Лекараят по интензивна помощ Гафни допълва, че е сигурен, че начинът, по който се финансира здравеопазването в САЩ, задълбочава общата вреда от епидемията. "В момент на растяща безработица и в момент на задълбочаваща се рецесия, хората ще губят покритие и ще се сблъскат с все повече и повече медицински сметки, ако се разболея. Всичко това няма абсолютно никакъв смисъл."

Вече 16,8 млн. нови безработни в САЩ от началото на коронавирус кризата

Вече 16,8 млн. нови безработни в САЩ от началото на коронавирус кризата

Само за последната седмица 6,6 млн. души са се регистрирали като безработни