САЩ се зарекоха, че ще продължат да оказват натиск за ответна реакция от страна на Съвета за сигурност на ООН във връзка с неотдавнашните изпитания на балистични ракети от страна на Иран и обвиниха Русия, че си търси причини да не отговори на иранските нарушения на резолюция на ООН, съобщава „Ройтерс”.

"Това заслужава отговор на Съвета (за сигурност)", коментира посланикът на САЩ в ООН Саманта Пауър пред репортери след заседание при закрити врата на Съвета за сигурност по искане на Вашингтон.

Русия изглежда защитава своя курс да търси причини да не действа”, посочи Пауър и допълни: „Ние няма да се откажем в Съвета за сигурност.”

Коментарите на Пауър са в отговор на думите на руския посланик в ООН Виталий Чуркин, който даде да се разбере, че според Русия тестовете на Иран на балистични ракети не нарушават резолюция 2231 на Съвета за сигурност, приета през юли, която подкрепя историческото ядрено споразумение между Техеран и шестте световни сили.  

От своя страна върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини подчерта, че изпитанията на балистични ракети от страна на Иран не са нарушение на ядреното споразумение и Европейският съюз не обмисля да налага санкции на Иран на този етап.

Въпреки това Могерини предупреди, че тестовете на Техеран могат да повишат напрежението в и без това напрегнатия регион.