Американският държавен секретар Рекс Тилърсън е уверил, че единствената цел на Вашингтон в Сирия е борбата срещу терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщава руската държавна агенция ТАСС, цитирайки руския външен министър Сергей Лавров.

По думите на Лавров, той за последно е разговарял по телефона с Тилърсън на 9 октомври.

Русия обвини САЩ в преструване, че се борят с ИДИЛ в Сирия и Ирак

Русия обвини САЩ в преструване, че се борят с ИДИЛ в Сирия и Ирак

Или пък просто изтласкват ислямистите на позициите на руските момбардировачи, се питат в Русия

Руското военно министерство по-рано обвини САЩ, че се преструват, че се сражават срещу ДАЕШ и умишлено ограничават въздушните си удари в Ирак, за да позволят на терористите да се прехвърлят в Сирия, за да забавят подкрепяното от Русия настъпление на сирийската армия срещу терористите.

Лавров, коментирайки възможното изтегляне на САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран, посочи, че е трудно да си представим как това може да бъде изпълнено законно от американските власти, имайки предвид неговия международен статут.

През миналата седмица беше съобщено, че американският президент Доналд Тръмп може да не потвърди споразумението с Иран, оставяйки съдбата му в ръцете на Конгреса. Междувременно беше съобщено, че в петък Тръмп ще направи важни изявления относно политиката спрямо Иран.