Американските власти разшириха списъка със санкции срещу Иран, като добавиха двама съдии, три затвора и клон на Революционния съд в Шираз. Това съобщи в четвъртък на уебсайта на Министерството на финансите на САЩ.

Поправителните институции, попаднали под санкциите, се намират в градовете Шираз, Урмия, Машхад. Министерството на финансите все още не е дало обяснения.

Русия: Санкциите на САЩ срещу Иран няма да засегнат сътрудничеството Москва-Техеран

Русия: Санкциите на САЩ срещу Иран няма да засегнат сътрудничеството Москва-Техеран

Русия не е дала на САЩ никакви крайни срокове в преговорите по договор Нов СТАРТ

По-рано в четвъртък специалният представител на САЩ за Иран Елиът Ейбрамс на изслушване в Сената заяви, че Вашингтон скоро ще обяви санкции срещу ирански служители във връзка с неотдавнашната екзекуция на 27-годишния активист за граждански права Навид Афкари.

Иранската информационна агенция "Фарс" съобщи на 12 септември, че е изпълнена смъртната присъда срещу 27-годишния Афкари, който беше обвинен в убийството на охранител в град Шираз през септември 2018 г.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Техеран да отмени наложената от съда присъда, като изрази мнението, че истинската причина за задържането на Афкари е участието в антиправителствена демонстрация. Тази седмица президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах призова президента на Иран Хасан Рухани за помилване. След изпълнението на присъдата той изрази съжаление, че "призивите на спортисти от цял ​​свят и цялата задкулисна работа на МОК, заедно с Иранския национален олимпийски комитет, Обединения свят по борба и Иранската федерация по борба, не са постигнали целта". Бах също изрази съболезнованията си на семейството и приятелите на Афкари.