Съединените щати в събота изразиха загрижеността си за съдбата на задържания руски опозиционен лидер Алексей Навални, в неизвестност от началото на декември, съобщава АФП.

"Ние сме дълбоко загрижени за местонахождението на Алексей Навални, който вече е в неизвестност в затворническата система на Русия от близо три седмици, написа държавният секретар Антъни Блинкън в X (бивш Twitter). Отново призоваваме за незабавното му освобождаване и прекратяване на продължаващите репресии срещу независими гласове в Русия.

В понеделник експертът по правата на ООН Марияна Кацарова се присъедини към гласовете, изразяващи безпокойство от насилственото изчезване на Навални.

Отложиха дела на Навални - остава неясно къде е той

Отложиха дела на Навални - остава неясно къде е той

Критикът на Кремъл не е виждан от адвокатите си вече 13 дни

Адвокатите на дисидента казват, че не могат да се видят или да се свържат с него от 6 декември.

На 15 декември говорителката на Навални Кира Ярмиш каза, че съдебен представител й е казал, че той е бил преместен от затвор близо до Москва на неизестно място.

Това може да означава, че Навални ще бъде преместен в по-тежък затвор след съдебно решение по-рано тази година. Процесът може да отнеме седмици в Русия, където затворниците бавно се придвижват с влак между отдалечени съдилища и затвори.

Екипът на Навални заяви, че евентуалното му преместване в друг затвор е целенасочено, докато Кремъл се подготвя за очакваното преизбиране на президента Владимир Путин през март.

47-годишният Навални, основният политически опонент на Путин, не получи право да участва в избори през 2018 г. поради старо обвинение в измама, което съюзниците му казаха, че е политически мотивирано.

Той получи присъда от 19 години затвор през 2021 г. по обвинения в "екстремизъм", след като оцеля след опит за отравяне, за който той обвини Путин.