Южна Корея, Съединените щати и Япония активираха система за споделяне на данни в реално време за тестовете на севернокорейски ракети, съобщава "Франс прес".

Трите страни се стремят да засилят сътрудничеството си в областта на сигурността срещу ядрено въоръжения Север.

Новината дойде ден, след като Пхенян проведе третото си тестово изстрелване на своята междуконтинентална балистична ракета Hwasong-18 - най-голямото оръжие в своя арсенал.

"Пълната оперативна способност на системата за споделяне в реално време на данни за предупреждение за севернокорейски ракети беше потвърдена чрез скорошна предварителна оценка и в момента работи нормално", съобщават от южнокорейското министерство на отбраната.

Южна Корея заплаши КНДР с "ад на разрушение"

Южна Корея заплаши КНДР с "ад на разрушение"

Ако Северът предприеме безразсъдни действия, които вредят на мира

"Трите държави създадоха системата, за да гарантират безопасността на своите граждани чрез откриване и оценка на ракети, изстреляни от Северна Корея в реално време", добавят от ведомството.

Системата за споделяне на данни беше част от споразумение между министрите на отбраната на трите страни, сключено миналия месец. То включваше и създаване на многогодишни планове за тристранни военни учения.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун, който лично ръководи последното изстрелване, заяви, че то демонстрира варианти, които Пхенян би предприел, "когато Вашингтон вземе погрешно решение".

Сеул и Вашингтон засилиха сътрудничеството в областта на отбраната заради рекордната поредица от оръжейни тестове, проведени от Пхенян през тази година.

Консервативното правителство на Южна Корея на президента Юн Сук-йол положи и съгласувани усилия за подобряване на исторически обтегнатите връзки с Япония - бивш колониален владетел на страната.

Срещата в Кемп Дейвид бе първият път, когато тримата лидери проведоха самостоятелна среща на върха, а не се срещнаха в кулоарите на по-голямо събитие.

САЩ, Южна Корея и Япония умуват как да ограничат заплахите на КНДР

САЩ, Южна Корея и Япония умуват как да ограничат заплахите на КНДР

Съветниците по национална сигурност на трите страни се срещат в Сеул