Властите в САЩ обявиха, че се забранява продажбата на електронни цигари на лица под 18-годишна възраст, предаде BBC. 

Според Асоциация по храни и лекарства, броят на употребяващите подобни цигари в училищата е нараснал от 1,5% през 2011 до 16% за 2015 година. 

Новите мерки ще влязат в сила до 90 дни. 

Новината вече бе приветствана от здравните асоциации, според които трябва да се действа агресивно, за да се сложи край на "тютюневата епидемия" и да се пази здравето на американските граждани от подобни вредни навици. 

Припомняме, че по-рано стана ясно, че губернаторът на щата Калифорния  Джери Браун увеличава на 21 г. възрастта, след която гражданите на щата официално могат да си купуват цигари, както и никотинови дъвки и течност за електронни цигари с тютюн, предадоха информационните агенции.

Мотивът за приемане на новия закон е предпазване на младите хора от вредния навик за пушене.

Според Института по медицина на САЩ, 90% от пушещите усвояват този навик преди 19-годишна възраст.  

Досега разрешената минимална възраст беше 18 години.

Срещу новия закон се обявиха организациите на ветераните и Републиканската партия. Те се противопоставиха на увеличаването на възрастта с аргумента, че човек, който може да служи в армията и е готов да умре за страната си, трябва да може да си купи цигари, ако поиска.   

 

Браун подписа и редица други закони, насочени към ограничаване на употребата на тютюн и електронни цигари. В щата се разширява обхватът на зоните, в които не се пуши. Наред с това се увеличават данъците върху тютюневите изделия, а електронните цигари се приравняват към стандартните.