САЩ ще укрепят конвенционалното си възпиране срещу Китай, като създадат мрежа от ракети за прецизни удари по така наречената първа островна верига като част от разходите в размер на 27,4 млрд. долара, които ще бъдат разгледани за Индо-Тихоокеанския театър през следващите шест години, научи японското издание "Никей".

Те формират основните предложения на инициативата Тихоокеанско възпиране, които Индо-Тихоокеанското командване на САЩ внесе в Конгреса.

Китай застана зад Русия срещу САЩ и ЕС

Китай застана зад Русия срещу САЩ и ЕС

Ситуацията с опозиционера Алексей Навални се явява вътрешен въпрос на Русия

ай-голямата опасност за бъдещето на САЩ продължава да бъде ерозията на конвенционалното възпиране", се подчертава в документа, като се допълва: "Без валидно и убедително конвенционално възпиране Китай е одързостен да предприема действия в региона и в световен мащаб да измести интересите на САЩ. След като военният баланс в Индо-Тихоокеанския регион става по-неблагоприятен, САЩ акумулират допълнителен риск, който може да подтикне противниците към едностранни опити за промяна статуквото."

По-конкретно, документът призовава за "разполагане на интегрирани обединени сили с мрежи от ракети с прецизни удари западно от Международната линия по протежение на първата островна верига, интегрирана противовъздушна отбрана във втората островна верига и разпределена позиция на силите, която осигурява способността да запази стабилността и ако е необходимо да разпределя и поддържа бойни операции за продължителни периоди".

Китай бързо модернизира ядрените си сили

Китай бързо модернизира ядрените си сили

Според Кристенсен Китай се опитва да увеличи жизнеспособността на ядрените си сили

Първата островна верига се състои от група острови, включително Тайван, Окинава и Филипините, които Китай вижда като първа линия на отбрана. Стратегията на Пекин за "антидостъп/отказ до зони" има за цел да изтласка американските сили от Източно и Южнокитайско море в рамките на първата островна верига.

Китай също така се опитва да попречи на американските сили да се приближат до "втората островна верига" в западната част на Тихия океан, която се простира от Югоизточна Япония до Гуам и на юг до Индонезия.

Индо-Тихоокеанското командване представи инвестиционен план за фискалната 2022 година до фискалната 2027 година на Конгреса на САЩ този месец.

Китай негодува срещу разрушител на САЩ в Тайванския проток

Китай негодува срещу разрушител на САЩ в Тайванския проток

Според САЩ това е станало в съответствие с международното право

За фискалната 2022 г. то поиска 4,7 млрд. долара, което е повече от два пъти повече от 2,2 млрд. долара, предвидени за региона през фискалната 2021 г., и е близо до петте милиарда долара, които Вашингтон изразходва годишно по отношение възпирането на Русия.

Шестгодишният общ размер на сумата от 27,4 млрд. долара представлява увеличение с 36% спрямо планираните разходи за този период към фискалната 2020 г., което отразява нарастващата тревога за китайската активност около Тайван и Източно и Южнокитайско море.

Планът е структуриран така, че "да фокусира ресурсите върху жизненоважни военни способности за възпиране на Китай", се изтъква в документа.

"Изискванията, очертани в този доклад, са специално разработени, за да убедят потенциалните противници, че всякакви превантивни военни действия ще бъдат твърде скъпи и вероятно ще се провалят чрез проектиране на надеждна бойна сила по време на криза", се подчертава още в него.

САЩ имат около 132 000 военнослужещи, разположени в Индо-Тихоокеанския регион според японската бяла книга на отбраната.