Сътрудници на критика на Кремъл Алексей Навални изразиха притеснението си от новата наказателна колония, в която е преместен, съобщава АП. 

Както стана ясно по-рано в понеделник, Навални е преместен в наказателна колония в Ямало-Ненецкия регион, на около 1900 км от Москва.

Това заяви неговата говорителка Кира Ярмиш.

Тя посочи, че адвокатът на Навални е успял да се види с него тази седмица. Това се случи почти три седмици, след като контактът с него е беше изгубен.

Районът обаче е известен с дългите и сурови зими. Градът е на около 100 километра от Воркута, свързан с един от главните затворнически лагери по време на СССР - ГУЛАГ.

"Почти невъзможно е да се стигне до тази колония; там е почти невъзможно дори да се изпращат писма. Това е най-високото възможно ниво на изолация от света", написа началникът на щаба на Навални Леонид Волков в X.

Според Ярмиш трансферът е свързан с кампанията за руските президентски избори през март. Въпреки че преизбирането на руския президент Владимир Путин е почти сигурно, предвид преобладаващия му контрол върху политическата сцена в страната, критиците му се надяват да използват кампанията, за да подкопаят обществената подкрепа за лидера на Кремъл и неговите военни действия в Украйна.

Навални е преместен в наказателна колония в Ямало-Ненецкия регион

Навални е преместен в наказателна колония в Ямало-Ненецкия регион

Адвокатът му е осъществил контакт с него

"Те умишлено го изпратиха в тази конкретна колония, точно за да изолират Алексей, доколкото е възможно, за да не му дадат никаква възможност да общува с външния свят, каза тя. Всичко това се случва именно, защото Алексей, въпреки факта, че е в затвора, все още е основният противник на Путин. Не е изненадващо, че те започнаха да го прехвърлят в друга колония точно сега, за да не може се намесват в кампанията".

Припомняме, че по-рано този месец сподвижници на руският опозиционер алармираха, че той е в неизвестност. Няколко негови изслушвания бяха отложени.

Навални е зад решетките в Русия от януари 2021 г., когато се завърна в Москва, след като се възстанови в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което той обвини Кремъл. Преди да бъде арестуван, той водеше кампания срещу корупцията в държавните органи и организира големи протести срещу Кремъл. Оттогава той получи три присъди затвор и прекара месеци в изолация в наказателна колония № 6 за предполагаеми дребни нарушения. Той отхвърли всички обвинения срещу него като политически мотивирани.