Саудитска Арабия е лишила своята често критикувана религиозна полиция от правомощията ѝ да арестува, карайки я да действа „любезно и внимателно” в прилагането на ислямските правила, съобщава „Франс прес”, позовавайки се на официалната саудитска информационна агенция.  

Съгласно промените, одобрени от саудитското правителство, на служителите на религиозната полиция вече няма да им бъде позволено да задържат хора и вместо това трябва да докладват нарушителите на полицията или на отдела за борба с наркотиците.

Служителите на религиозната полиция трябва да „изпълняват задълженията по насърчаване на добродетелта и забраната на порока, съветвайки любезно и внимателно” според новите правила.

„Нито началниците, нито членовете (на религиозната полиция) могат да спират, да арестуват, преследват хора или да искат документите им за самоличност – това се смята, че е от компетентността на полицията или на отдела за борба с наркотиците”, се посочва в новите наредби.

Религиозната полиция в Саудитска Арабия налага спазването на стриктното тълкуване на шериата, включително разделението на половете, гарантирайки, че жените се покриват от главата до петите, когато се намират на обществено място.

Формално известна като Комисия за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока, нейните служители също наблюдават магазините, за да се уверят, че са затворени по време на молитвите, които се извършват пет пъти дневно.

Преди влизането в сила на новите предписания, на служителите на религиозната полиция им е било позволено да арестуват хора, употребяващи алкохол или наркотици, както и за извършването на някои други престъпления, включително магьосничество и вещерство.