Саудитска Арабия за първи път позволи на жени да се запишат в армията. Жените могат да подават заявление за позиции с ранг на войник в провинциите Рияд, Мека, Ал Касим и Медина, съобщава "Ройтерс".

Ролята им вероятно няма да включва военни действия, но ще им даде възможност да работят в сферата на сигурността.

Списък от 12 изисквания гласи, че кандидатките трябва да са саудитски граждани на възраст между 25 и 35 години и да имат завършена гимназия.

Жените и техните мъжки настойници - обикновено съпруг, баща, брат или син - трябва да са записани с място на пребиваване в същата провинция като местоработата.

Решението за наемане на жени войници е една от редицата реформи, които засилват правата на жените, въведени през последните месеци в консервативната мюсюлманска монархия.

Жените в Саудитска Арабия могат да започват собствен бизнес без разрешение на мъж

Жените в Саудитска Арабия могат да започват собствен бизнес без разрешение на мъж

Исторически промени в закостенялата мюсюлманска държава

Крал Салман е постановил, че на жените ще им бъде разрешено да шофират от юни, а жените-зрители получиха разрешение да присъстват на футболни мачове от миналия месец.

Активисти за правата на човека обаче твърдят, че дискриминационната система на мъжки настойници на Саудитска Арабия остава незасегната, въпреки обещанията на правителството да я премахнат.