Иракският външен министър Ибрахим ал-Джафари е получил акредитивни писма на новия саудитски посланик, въпреки призивите за неговото експулсиране, след като Рияд екзекутира водещ шиитски духовник. Това съобщава Агенция „Франс прес”.

Тамер ал-Сабхан е първият посланик на Саудитска Арабия в Багдад от четвърт век, след като отношенията били прекратени след инвазията на бившия президент Саддам Хюсеин в Кувейт.

От офиса на Джафари информираха, че той се е срещнал със Сабхан и е обсъдил отношенията между Ирак и Саудитска Арабия и усилията на Багдад да успокои напрежението между Рияд и Техеран. То експлодира, след като кралството екзекутира Нимр ал-Нимр.

Екзекуцията на Нимр предизвика възмущение в шиитския свят. Протестиращи подпалиха посолството и консулство на Рияд в Иран. Това накара кралството и други държави в Персийския залив да прекратят дипломатическите връзки с Техеран.

Хиляди хора, включително бойци от мощните шиитски паравоенните сили, протестираха в Ирак срещу Саудитска Арабия и призоваха Сабхан да бъде изхвърлен от страната с преобладаващо шиитско мнозинство.