Еквадор, Япония, Малта, Мозамбик и Швейцария получиха официално посрещане в Съвета за сигурност на ООН, заемайки двугодишните места, които спечелиха без съпротива през юни, съобщава Асошиейтед прес.

По традиция, която Казахстан започна през 2018 г., посланиците на петте страни поставиха националните си знамена заедно с тези на други членове извън залите на съвета.

Посланикът на Мозамбик Педро Комисарио Афонсо нарече това "историческа дата", а посланикът на Швейцария Паскал Берисвил заяви, че е изпитала "дълбоко чувство на смирение и отговорност", когато техните страни отбелязаха първите си мандати в най-мощния орган на ООН. Малта се присъедини за втори път, Еквадор за четвърти, а Япония за рекордния 12-и път.

Петте най-нови членове заменят Индия, Ирландия, Кения, Мексико и Норвегия. Техните мандати изтекоха на 31 декември. Другите настоящи двугодишни членове са Албания, Бразилия, Габон, Гана и Обединените арабски емирства.

Китай, Франция, Русия, Обединеното кралство и Съединените щати са постоянни членове на групата с право на вето. Останалите му 10 членове се избират от Генералната асамблея на 193-те държави за двугодишен мандат. Те се разпределят по глобални региони.

За много страни спечелването на място в съвета се счита за дипломатическо постижение, което може да повиши глобалния профил на една нация и да даде на малките държави по-голям глас, отколкото иначе биха могли да имат в основните проблеми на международния мир.

Съветът разгръща мироопазващи мисии, може да одобрява санкции и да говори относно конфликти и горещи точки, като същевременно разглежда тематични въпроси като тероризма и контрола на оръжията