Великобритания ще постави за разглеждане проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, отбелязва „Джерусалим поуст".

Тя ще има за цел да осъди атаките с химически оръжия, предприети от режима на Асад и да упълномощи предприемането на „необходими мерки" за защита на гражданите от химически оръжия, съобщи британският премиер Дейвид Камерън.

Великобритания изготви проекторезолюция, осъждаща химическите атаки на Асад и която да упълномощи предприемането на необходими мерки за защита на гражданите", написа Камерън в профила си в „Туитър".

"Винаги сме казвали, че искаме Съветът за сигурност на ООН да поеме отговорността за Сирия. Днес той има възможност да стори това", допълва Камерън.

Проекторезолюцията ще бъде разгледана по-късно днес на съвещание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, обяви говорителят на Камерън.

Германия е сред западните държави, които подкрепят резолюция на Великобритания в Съвета за сигурност на ООН. Външният министър Гидо Вестервеле призова всички, включително Русия да „приемат тази възможност и да допринесат за общественото благо на международната общност срещу използването на химически оръжия за масово поразяване в Сирия".

Русия обяви, че е прибързано за каквато и да е било реакция от Съвета за сигурност на ООН преди екипа от инспектори на организацията в Сирия да излезе с доклада си за химическите атаки в страната, отбелязва „Гласът на Русия".

„Обсъждането на такава реакция от Съвета за сигурност преди инспекторите на ООН в Сирия да публикуват своя доклад е най-малко преждевременно", заяви руският заместник-министър на външните работи Владимир Титов. Това изявление дава сигнал, че Русия е против проекторезолюцията, която Великобритания се готви да внесе довечера. Текстът разрешава необходимите мерки за защита на сирийските цивилни, отбелязва Ройтерс.