Съветникът на действащия президент на американския републиканец Доналд Тръмп Хоуп Хикс напусна поста във вторник. Това съобщи в сряда CNN, позовавайки се на източници.

Според тях Хикс е планирала напускането си още преди 6 януари, когато във Вашингтон избухват безредици с участието на поддръжници на настоящия американски лидер. Източници на CNN твърдят, че влиянието на Хикс в Белия дом напоследък е отслабнало поради факта, че тя не подкрепя позицията на Тръмп по отношение на нарушения, за които се твърди, че са извършени по време на гласуването и обработката на бюлетините на президентските избори през ноември.

Си Ен Ен: Отново импийчмънт за Тръмп
Обновена

Си Ен Ен: Отново импийчмънт за Тръмп

Демократите единни срещу президента. 10-ма републиканци ги подкрепиха

Хикс беше част от близкия кръг на Тръмп по време на президентската надпревара през 2016 г. и по-късно пое поста директор на комуникации в Белия дом. През март 2018 г. тя се оттегли от тази позиция, след като призна в Конгреса на САЩ, че допуска лъжа в интерес на Тръмп. През 2020 г. тя се завърна, за да служи в Белия дом като съветник на американския лидер.

В знак на протест срещу действията на Тръмп и безредиците на Капитолийския хълм, при които загинаха няколко души, няколко служители на американската администрация подадоха оставки.

Забраняват на Тръмп да се кандидатира отново

Забраняват на Тръмп да се кандидатира отново

Развитие на казуса

Встъпването в длъжност на избрания президент на САЩ Джоузеф Байдън и вицепрезидента Камала Харис ще се състои по обяд на 20 януари.