Президентът на САЩ Джо Байдън се дистанцира от политиката на предшественика си Доналд Тръмп и отхвърля принципа "Америка преди всичко", заяви съветникът на Байдън по националната сигурност Джейкъб Съливан в интервю за CNN.

"Фактически той каза, че принципът "Америка преди всичко" поставя Америка на последно място", подчертава експертът.

Като пример, демонстриращ готовността на администрацията на Байдън за сътрудничество на равноправна основа с другите страни, Съливан посочва постигнатите в края на октомври споразумения между Вашингтон и Брюксел по митата на стоманата и алуминия, внасяни в Европа от САЩ. Той напомня и усилията на американския лидер за намиране на решение на спора между корпорациите Boeing и Airbus за държавните субсидии.

ЕС и САЩ отменят митата, зоват за ново проучване на произхода на COVID-19

ЕС и САЩ отменят митата, зоват за ново проучване на произхода на COVID-19

Ще се споразумеят да си сътрудничат по политиката относно Китай

Припомняме, броени дни след изборната си победа, в своя реч в Уилмингтън, Байдън подчерта необходимостта от възстановяване на съюзите с партньорски държави, които бяха накърнени при мандата на Тръмп.

"Вярвам, че Америка е най-силна, когато работим с нашите съюзници. Това е начинът, по който пазим сигурността на тази страна, борим се с тероризма и екстремизма, контролираме тази пандемия, справяме се с климатичната криза и още много други неща." - подчерта 46-ият президент.

Байдън: Америка се завърна
Обновена

Байдън: Америка се завърна

САЩ са готови да препотвърдят историческата си роля на лидер...