Съединените щати разговарят със съюзниците си за прехвърляне на танкове, произведени в Съветския съюз, в Украйна, за да подпомогнат отбраната ѝ в условията на руската военна интервенция в тази страна. Това разкри в. "Ню Йорк таймс".

Медията се позова на източник от администрацията на президента Джо Байдън.

Според източника САЩ се ангажират да изпратят на Украйна танкове, произведени в СССР, тъй като последната ще знае как да ги използва. Танковете ще бъдат използвани за повишаване на ефективността на Киев в региона на Донбас. Източникът обаче не казва колко превозни средства ще изпратят САЩ и от кои държави.

Руското външно: Доставките на оръжие за Украйна са легитимни цели

Руското външно: Доставките на оръжие за Украйна са легитимни цели

Кремъл готви списъци с ответни персонални санкции

Докладът се появи, след като украинският президент Володимир Зеленски поиска от Запада да изпрати повече оръжия на страната му и заяви, че Русия засилва военното си присъствие в Донбас.

Украйна ще получи и съветски системи за противовъздушна отбрана.

ПВО системите включват мобилни системи за противовъздушна отбрана от съветската епоха. Сред тях са комплекс Оса (SA-8 по класификация на НАТО), С-300 (SA-10) и S-300V (SA-12), както и ПЗРК Стрела-3 (SA-14).

Системите са изпратени от страна - партньор на НАТО и вече са на път.

Почти всички оръжия на стойност 350 милиона долара, които бяха одобрени от администрацията на Байдън за Украйна в края на февруари, вече са доставени, уточняват от Белия дом.