Съветници на американския президент по националната сигурност са го призовали да не поздравява руския си колега Владимир Путин за победата на президентските избори, но той не взел под внимание тези призиви и го сторил. Това пише американският в. "Вашингтон поуст", позовавайки се на официални лица, запознати със съдържанието на телефонния разговор между двамата държавни ръководители.

Тръмп и Путин подчертаха важността да се ограничи въоръжената надпревара
Обновена

Тръмп и Путин подчертаха важността да се ограничи въоръжената надпревара

Това съобщава американската медия NBC News

Уточнява се, че в инструкциите, получени от Тръмп, са били надписани с главни букви "НЕ ПОЗДРАВЯВАЙ". Освен това съветниците му са го призовали да осъди неотдавнашното отравяне в английския град Солсбъри на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му.

Британските власти твърдят, че Русия е замесена в случая, като Москва категорично отрича.

След като разговаря с Путин, Тръмп заяви пред журналисти, че е поздравил Путин за победата му и са обсъдили редица въпроси, включително контрол над въоръженията и ситуацията в Сирия и Северна Корея.

Тръмп обяви, че скоро ще се срещне с Путин

Тръмп обяви, че скоро ще се срещне с Путин

За да обсъдят въоръжената надпревара между двете държави

Тръмп също така обяви готовността си скоро да се срещне с руския си колега. По думите на прессекретаря на Белия дом Сара Сандърс, двамата президенти не са обсъждали случая със Скрипал.

Американският сенатор Джон Маккейн остро разкритикува Тръмп за поздравленията към Путин. По думите му, "американският президент не действа като лидер на свободния свят, поздравявайки диктатори със спечелването на фалшиви избори".