Настоявайки, че "това е сериозно", лидерът на баварската сестринска партия на партията на Меркел остана твърд относно искането за налагане на горна граница на влизащите в Германия бежанци и заяви, че десните съюзнически партии все още имат различия за разрешаване преди влизането в кампанията за парламентарните избори през септември, съобщава "Ройтерс".

Хорст Зеехофер, лидер на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС), посочи, че "помирителната среща на високо равнище", която той трябва да проведе с Меркел в Мюнхен през февруари, все още била планирана, но че програмата на срещата не била уточнена.

ХСС отдавна е "настръхнал" към политиките на отворени врати на Меркел, при които в Германия бяха допуснати около 1,1 млн. бежанци от Сирия, Ирак, Афганистан и др. от средата на 2015 г. насам. Пренебрегвайки нейните възражения, ХСС настоява за налагане на ограничение от 200 хил. бежанци годишно.

Казвайки, че двете партии, които сформират консервативната коалиция "Съюз", все още имат различия за разрешаване, Зеехофер продължи да оказва натиск върху Меркел да втвърди позицията си по отношение на мигрантите.

"Ние все още трябва да обсъдим някои неща и тогава ще отидем на изборите заедно", коментира Зеехофер, имайки предвид ХСС и Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел.

"Тази страна е поляризирана и разделена и трябва да бъде задача на всички демократи да водят своята страна заедно", допълнил шефът на ХСС.

Проблемът с мигрантите стана по-щекотлив след нападението преди Коледа в Берлин, в което търсещ убежище тунизиец уби 12 души. След това ХСС настоя мигрантският маршрут през Средиземно море да бъде затворен, като мигрантите бъдат изпращани обратно в Африка, а не да им се позволява да останат в Европа.

Срещата на Меркел и Зеехофер през февруари в Мюнхен беше планирана, след като и двамата не присъстваха на партийните конференции на коалиционните си партньори в края на миналата година, докато техният консервативен алианс се опитва да поправи разделенията заради политиката за мигрантите.

Членове на ХДС се опасяват, че разделенията не са преодолени.

Преди парламентарните избори ХДС се притеснява да не загуби гласове, които да отидат към дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия", която заема твърда позиция срещу бежанците.

Зеехофер също има пред очи и регионалните избори в провинция Бавария през 2018 г., притеснен да не загуби гласове тогава също от "Алтернатива за Германия", която се представи много добре по време на изборите в други провинции през миналата година.