Британски и американски медии потвърждават, че САЩ и Великобритания събират корабни групировки в Средиземно море за удар срещу Сирия.

Москва изпраща самолет с хуманитарна помощ за Сирия
Още...

По-рано днес бе съобщено, че американски дипломатически източници са уведомили сирийската опозиция, че военни удари може да има в близките дни.
В същото време те са препоръчали на опозиционерите, независимо от конфликта, да се подготвят за мирните преговори „Женева 2".

Според някои американски медии дори, ударът ще бъде в четвъртък. Припомняме, за тогава е насрочено и извънредното заседание на британския парламент, свикан спешно от премиера Камерън.

Според US Today, позоваващ се на източник на Пентагона, в източното средиземноморие, непосредствено до сирийския бряг, САЩ са разположили 4 ескадрени миноносеца - Barry, Gravely, Mahan и Ramage. Всички те са оборудвани с крилати ракети „Томахоук" с далекобойност 1600 км.

Лондон подготвя различни варианти за военна намеса в Сирия
Още...

В същия регион регулярно се появяват атомните подводници клас „Охайо" от базата на гръцкия остров Крит, която е разположена на около 1000 км от сирийския бряг.

Подводниците „Джорджия" и „Флорида" могат за няколко минути да изстрелят до 154 ракети Томахоук. Припомня се, че „Флорида" участва активно в операцията на НАТО срещу Либия.

Лондон също активно се готви за операция срещу Башар Асад. Кралският флот в момента разполага в Средиземно море с 2 фрегати и един вертолетоносач, които обаче не са въоръжени с крилати ракети.

Командването отказва да разкрие местонахождението на подводниците си, но според Daily Telegraph подводницата Tireless е била забелязана в Гибралтар.

КНДР се опита да достави противогази на Сирия
Още...

Според Washington post при евентуален удар първият етап предвижда изстрелването на крилати ракети от кораби и подводници, като военновъздушни сили за момента не се планират да бъдат задействани. Първата вълна удари най-вероятно ще продължи от 24 до 48 часа.

По-рано днес бе съобщено, че сирийската опозиция е предоставила на западните командвания цели в Сирия за поразяване. По-късно обаче това бе опровергано.

В същото време Интерфакс съобщава, че руският Военноморски флот, чиято обслужваща база се намира в сирийското пристанище Тартус, засега не е получил заповед за увеличаване на силите.

Турция: Антисирийската коалиция е многочислена
Още...

Представител на военноморския флот обаче е коментирал, че руските кораби и без допълнителни мерки се намират в достатъчна степен на бойна готовност за „решаване на внезапно възникнали задачи".

Стана ясно, че президентът на САЩ Барак Обама разглежда възможността за военен удар срещу Сирия, който ще бъде ограничен по мащаб и продължителност.

Атаката ще има за цел да „накаже" Сирия за използването на химически оръжия, както и да бъде като възпиращ фактор, докато САЩ все още официално не искат да участват в гражданската война, според висши представители от администрацията на Обама, отбелязва „Вашингтон поуст".

Иран предупреди запада за Сирия
Още...

Докато администрацията бързо търси решение, Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви тази нощ, че използването на химически оръжия срещу укрепления на опозицията в предградията на Дамаск сега е „неоспоримо", определяйки го за "морална гадост". Според него използването на химически оръжия от страна на Асад трябва да "шокира съвестта на света".

Събирането на доказателства от експерти на ООН в Сирия е важно, заяви Кери.

Вчера екип на ООН посети едно от трите предградия, където се смята, че са използвани химически оръжия миналата седмица, след като преди това един от автомобилите на експертите беше обстрелван от снайперисти.

Официални лица поясниха, отбелязва американският вестник, че единствено е известно, че сирийското правителство притежава химически оръжия и ракети, за да ги използва, също така, че контролира химическите запаси, които са наблюдавани отблизо от американското разузнаване.

На пресконференция Кери обяви, че сирийските сили са се обвързали с „циничен опит да покрият" действията си, не само чрез забавяне достъпа на екипа на ООН до засегнатите от химическите оръжия райони, но и чрез продължително обстрелване на района с минометни снаряди.